Predstavnici političkih i bezbjednosnih struktura u Mitrovici, ocjenili su danas na sastanku Komiteta za bezbjednost da je situacija u posljednje dvije nedjelje u Mitrovici uglavnom mirna, izuzez nekih lakših incidenata koji su se dogodili u tim danima.

Predsjednik opštine, Avni Kastrati je kazao da je situacija u ovom periodu mirna, i da neki incdenti koji su zabilježeni nisu uticali na opšte stanje. U tom kontekstu, on je spomenuo proteste stanovnika Žabara i blokada puteva  24. aprila nakon kolektivnog isključenja električne energije i uklanjanje dveju antena IPKO u Rudarima, odnosno u Koštevo kod Leposavića.

On je naglasio da je imao susrete za zvaničnicima KEK-a i postigao dogovor da neće više biti kolektivnih isključivanja struje i da je taj sporazum sada zaživio.

Na drugoj strani, on je osudio rušenje antena IPKO-a na sjeveru i zatražio od vlasti da poduzmu odgovarajuće mjere radi otkrivanja počinioca ovog kriminalnog djela.

U vezi bezbjednosne situacije, direktor za zaštitu i brze reakcije, Bexhet Shala spomenuo je i incident koji se je dogodio u naselju doktora, u kojem je jedna albanska familija gađana kamenjem.

I u tom pravcu on je ztražio zaštitu albanski porodica. Da je situacija uglavnom mirna na ovom sastanku su potvrdili i predstavnici policije Kosova, kao i KFOR-a, koji su izrazili spremnost za očuvanje mirne i stabilne sredine za sve.