Grčka najveći izvoznik na Kosovo

Ministar trgovine u Vladi Srbije Rasim Ljajić tvrdi da najveći porast izvoza na Kosovo ima Grčka.

Zemlje iz okruženja profitirale su od taksa koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz Srbije, a najviše su se okoristili Grci, Mađari, Slovenci, Bugari, Makedonci i Hrvati! To je, ipak, sasvim očekivan potez ovih zemalja, jer su iskoristili slobodno tržište i upražnjene trgovačke rafove, pišu beogradske Novosti.
I dok region zadovoljno trlja ruke, Beograd svakodnevno gubi. Kako nam je rekao ministar trgovine Rasim Ljajić, za osam meseci, koliko su takse na snazi, na Kosovo je plasirano za 260 miliona eura manje robe nego u istom periodu prošle godine, prenose Novosti.
- To su direktni finansijski gubici, ali će dugoročna šteta biti još veća jer će naši privrednici možda trajno izgubiti to tržište - naglasio je ministar Ljajić. - Drugi su već iskoristili. Tako je Grčka u maju povećala izvoz na Kosovo za tri i po puta, Mađarska, Slovenija, Bugarska i Hrvatska više od dva i po puta, a Severna Makedonija za 50 odsto.
Takse od 100 odsto na srpske proizvode uvedene su 21. novembra prošle godine i vlasti u Prištini, uz sve pritiske međunarodne zajednice, ne popuštaju. Procene su da Srbija dnevno gubi milion eura, prenose Novosti.