Bez učešća na SEECP-u

Delegacija Prištine neće učestvovati na SEECP-u zbog načina na koji BiH, kao zemlja domaćin, tretira Kosovo, kaže Pacolli.

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli kaže da delegacija Prištine neće učestvovati na Samitu za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) zbog načina na koji Bosna i Hercegovina, kao zemlja domaćin, tretira Kosovo.
Pacolli je ocijenio da je takav tretman neprihvatljiv i da je bacio sjenku na nedavno održani Samit zemalja Zapadnog Balkana u Poznanju, u Poljskoj.
"Način na koji su mislili da tretiraju kosovsku državnu delegaciju je neprihvatljiv, a to bi, također, bacilo sjenku na nedavno završeni samit u Poznanju u okviru Berlinskog procesa, gdje smo pokazali volju da budemo konstruktivni u regionalnim inicijativama i organizacijama. Nažalost, ova volja je pogrešno shvaćena od strane sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH", tvrdi Pacolli.

'Loš stav'

On je na Facebooku ocijenio da takav stav prema Prištini, kao sljedećem lideru SEECP-a, nije dobar za BiH s obzirom na to da je taj samit, kako je naveo, stvoren u cilju jačanja dobrosusjedskih odnosa u regiji i pune integracije jugoistočne Evrope u euroatlantske strukture.
Prethodno je predsjednik Kosova Hashim Thaçi naveo na Facebooku da je odbio da prisustvuje SEECP-u u BiH, zbog toga što je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući, jer Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.