Profesor na Univerzitetu Kolumbija

Profesor David L. Phillips, ocijenio je da je, kada je riječ o ideji o razmjeni teritorija, stav SAD "nejasniji" od stava EU.

Direktor programa za uspostavljanje mira i prava na Institutu za proučavanje ljudskih prava Univerziteta Kolumbija, koji je autor teksta "Tajni pregovori će izdati Kosovo", za portal "Demostat" je rekao da pojedini u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD podržavaju podelu Kosova, "dok se drugi, uključujući članove Kongresa, protive korekciji granica".
Phillips zastupa stav da je ideja o razmeni teritorija loša, između ostalog zbog toga što ne podrazumeva automatsko članstvo Kosova u UN, a tvrdi i da takav plan ne bi dobio podršku Narodne skupštine Srbije.
"Srbija, naprosto, treba da prizna Kosovo unutar njegovih postojećih granica. Takse će biti ukinute, a put Srbije ka članstvu u EU biće ubrzan, jer će ispuniti kriterijume iz Poglavlja 35", kaže on.
Demostat prenosi i ocenu analtičara Dragomira Anđekovića koji smatra da ono o čemu Phillips govori nije realno ni za srednji rok.
"Ako polazimo od vremenskih orijentira koje Filips pominje - to znači da predlog sporazuma bude obelodanjen do 1. jula ove godine i da se posle toga krene u njegovu realizaciju - odgovor je kratak i glasi ne", rekao je on.