TEK NA SEDMOM MJESTU

Najbogatija teniserka svijeta Jessica Pegula je ove sezone zaradila više od osam miliona eura, ali joj je to dovoljno tek za sedmo mjesto na listi najplaćenijih teniserki ove sezone.

Pegula je ove sezone od Toura zaradila 5.6 miliona eura, ali je zaradom od sponzora uprihodila dodatni novac, no i dalje je daleko iza najplaćenije.

Ispred nje se nalazi finalistica Australian Opena Jelena Ribakina, a na petom mjestu je druga teniserka svijeta Arina Sabalenka.

Četvrta je Naomi Osaka koja nije igrala cijelu sezonu nakon što je ovog ljeta rodila prvo dijete, no njeni unosni sponzorski ugovori su joj donijeli gotovo 14 miliona eura.

Na trećem mjestu je Emma Raducanu sa zaradom od 15 miliona eura. Ove sezone je odigrala samo devet mečeva, ali je novac zaradila zahvaljujući svojim sponzorima.

Prva teniserka svijeta Iga Świątek je na drugom mjestu po zaradi, a na vrhu liste se nalazi Coco Gauff koja je osvajanjem US Opena aktivirala niz sponzorskih klauzula te u 2023. godini zaradila više od 23 miliona eura.

Gauff je tako prekinula niz Serene Williams, Marije Šarapove i Naomi Osake, tria koji već dva desetljeća drži titulu najplaćenijih sportašica svijeta.

Dodajmo da prvonavedena Jessica Pegula se neće previše stresirati oko brojki svojih suparnica budući da je ona kćerka Terryja Pegule, jednog od 150 najbogatijih Amerikanaca koji se prije tridesetak godina obogatio u biznisu sa naftom.

Vlasnik je NHL kluba Buffalo Sabres te NFL franšize Buffalo Bills, a njegova neto vrijednost se procjenjuje na oko 6.5 milijardi eura.