NAKON ŽALBI NA TSITSIPASA

ATP će vrlo brzo promijeniti i postrožiti pravila vezana za liječničku stanku na terenu i odlazak u toalet tokom meča.

Ova tema je u teniskim krugovima kulminirala nedavno na US Openu, a u središtu pozornosti bio je grčki teniser Stefanos Tsitsipas, koji je dugačke odlaske na toalet tijekom meča koristio više puta. Inače, Tsitsipas je i ranije bio poznat po tome, a u New Yorku mu je takvo što posebno zamjerio Andy Murray tokom međusobnog meča.

Murray i još neki teniseri optužili su Grka da krši pravila i odlaske koristi kako bi se savjetovao s ocem u kritičnim trenucima svojih mečeva. Sam Tsitsipas je, pak, ustvrdio:

“Vremenskih ograničenja za odlazak na toalet nema, tako da nikakvo pravilo nisam kršio i nikada neću kršiti.”

Žestoko je prije toga reagirao i Alexander Zverev na turniru u Cincinnatiju kada je za Tsitsipasa rekao da “on kontaktira oca za vrijeme meča, a sve to je radio i puno puta ranije”.

Između redaka su tenisači uglavnom negativno reagirali na djelovanje Tsitsipasa, makar je bilo i onih koji su stali u njegovu obranu. Najjače se u tom smislu izrazio prvi tenisač svijeta Novak Đoković, koji je rekao: “Podržavam ga, Stefanos ne radi ništa loše.”

No, kako prenosi Reuters, a pozivajući se na izvore u samom ATP-u, do promjena će doći i to vrlo brzo.

“Doći će do strožih i rigoroznijih pravila kada je u pitanju primanje liječničke pomoći na terenu i kada je u pitanju odlazak na toalet”, naveli su iz ATP-a te dodali:

“Nadamo se da će odluke o tome zaživjeti s prvim danom sljedeće godine. Došli smo do kritične tačke po ovoj temi.”