NEVJEROVATNA PRIČA

Mladi italijanski teniser Luca Nardi (20) šokirao je teniski svijet savladavši Novaka Đokovića u trećem kolu Masters 1000 turnira u Indian Wellsu, a radi se o igraču koji je već ispao s ovog turnira, samo nekoliko dana ranije.

Nardi je jutros rano savladao Đokovića rezultatom 6:4, 3:6 i 6:3 i tako priredio najveću tenisku senzaciju ove sezone. Kada pogledamo rezultate ovog mladog Italijana, jasno je zašto je to takva senzacija.

Naime, Nardi je već ispao s ovog turnira, ali je uz veliku dozu sreće dobio šansu da zaigra protiv svog uzora u drugom kolu. Italijan je poražen u kvalifikacijama koncem prošle sedmice od Davida Goffina.

Međutim, imao je mnogo sreće pa je "upao" u žrijeb kao lucky-loser, nakon odustajanja nekoliko tenisera. To je iskoristio i ostvario najveći uspjeh u svojoj karijeri.

O kakvoj se senzaciji radi, najbolje govori podatak da nikada nije nastupio na nekom Grand Slam turniru ranije. Vrhunac u karijeri su mu kvalifikacije, a najbliže glavnom turniru bio je 2022. godine kada je igrao finale kvalifikacija za Roland Garros.

Nardi je trenutno 123. igrač svijeta, a najbolji ranking mu je bilo 106. mjesto iz februara ove godine. Nikada u karijeri nije osvojio neki turnir ATP serije.

Naravno, kao i cijeloj plejadi mladih tenisera, Nardiju je također Đoković uzor, a otkrio je i kako drži njegov poster na zidu. Zanimljivo je i to što mu je ovo tek drugi meč protiv Top 10 tenisera svijeta i prvi trijumf. Prethodno je izgubio od Stefanosa Tsitsipasa u Astani 2022. godine.

"Da, još uvijek držim Đokovićev poster. Kad god idem u krevet, vidim Novaka. Mislim da ću nastaviti s time sigurno. Imam poster i mislim ga zadržati", otkrio je oduševljeni Nardi nakon pobjede nad najuspješnijim teniserom svih vremena.

I sam Italijan je nakon meča otkrio da vjeruje kako niko nije čuo za njega.

Još zanimljivije djeluju njegovi porazi ove sezone. Godinu je otvorio tako što je izgubio od Pavla Marinkova, trenutno 901. igrača svijeta, a onda je prije samo tri sedmice poražen od 462. tenisera svijeta Ramkumara Ramanathana.

Nardi će sutra u četvrtfinalu igrati protiv 17. tenisera svijeta i domaće uzdanice Tommyja Paula. Osokoljen trijumfom nad Đokovićem, teniser iz Pesara planira pružiti veliki otpor i pokušati napraviti još jedno čudo, ali je pitanje koliko je to izvodljivo.