OKONČANA VELIKA SAGA

Ruska umjetnička klizačica Kamila Valieva (17) proglašena je krivom za prekršaj korištenja dopinga od strane Suda za sportsku arbitražu (CAS) i dobila je četverogodišnju suspenziju.

Zabrana, kojom se završava dugogodišnja saga između antidoping tijela i 17-godišnje Valieve, datira unazad od 25. decembara 2021. godine, kada je pala na doping testu.

Nakon ekipnog takmičenja u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, ispostavilo se da je tada 15-godišnja Valieva bila pozitivna na trimetazidin, lijek za srce koji može povećati izdržljivost.

U svom saopštenju, CAS je rekao da zabrana uključuje i poništavanje svih takmičarskih rezultata koje je Valieva postigla nakon pozitivnog testa.

U obrazloženju je navedeno da Valijva nije uspjela da dokaže kao što je tvrdila da je slučajno uzela nedozvoljnu supstancu koja je pronađena u uzorku koji je bio pozitivan na doping testiranju.

S obzirom da je Rusija diskvalifikovana, ovo znači da će zlato otići Sjedinjenim Američkim Državama, srebro Japanu, a bronza Kanadi.

Podsjetimo, Kamila Valieva je prva klizačica u historiji koja je na velikom takmičenju izvela četvorostruki skok i oduševila svijet, a to je uradila dvaput na svom nastupu u pomenutom timskom takmičenju u Pekingu.