NE MIRE SE S ODLUKOM

Svjetska hokejaška asocijacija je isključila izraelske selekcije sa svojih turnira Svjetskog kupa, a iza svega stoje stigurnosni razlozi.

Kako se navodi, IIHF (Svjetska hokejaška asocijacija) je odluku opravdao svojom dužnošću da "zaštiti sve učesnike u takmičenjima pod svojom ingerencijom".

Saopšteno je da će se odluka primjenjivati sve dok ne bude garantovana sigurnost i dobrobit svih učesnika uključujući i Izraelce, a u saopštenju se ne spominje da li se još neka zemlja protivi igranju protiv Izraela.

Zbog toga izraelska strana smatra da iza isključenja njihovih selekcija stoji NHL legenda Pavel Bure koji sada sjedi u Izvršnom odboru IIHF-a, a veliki je prijatelj Vladimira Putina i želi da se na neki način osveti za isključenje Rusije iz sportskih takmičenja.

Predsjednica izraelskog olimpijskog komiteta Yael Arad je istakla da će se žaliti zbog ovakve odluke Svjetske hokejaške asocijacije.

"Prošlog mjeseca bilo je mnogo razgovora sa međunarodnom hokejaškom federacijom. Na moju žalost, ovdje je napravljen opasan presedan koji je okružen primjesom antisemitizma, prikriven brigom za sportiste. Izrael će se žaliti zbog isključenja pred Međunarodnim sudom za sportsku arbitražu (CAS)", navela je Arad.

Inače, muška hokejaška reprezentacija Izraela je trebala u aprilu igrati u Srbiji i to protiv UAE-a dok bi ženska selekcija igrala susrete protiv BiH i Indonezije u martu u Estoniji na Svjetskom prvenstvu divizije III.