Bio i Đoković

Košarkaška reprezentacija Srbije koja je osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u košarci, evropski prvaci u basketu, kao i najbolji svjetski teniser Novak Đoković, koji je nedavno osvojio US Open, izašli su sinoć na balkon Skupštine Beograda i pozdravili više hiljada okupljenih građana, javlja Anadolu.

Pobjednici na velikim sportskim takmičenjima tradicionalno se dočekuju isped Skupštine Beograda.

Okupljeni nose zastave Srbije, šalove i kačkete sa državnim simbolima, koriste vuvuzele, a zapaljene su i baklje u bojama zastave. Mnoga djeca su obučena u dresove reprezentacije.

Himnu Srbije "Bože, pravde" izveo je dječji hor "Čarolija", a poslije toga je grupa Beogradski sindikat izvela pjesmu "Balada disidenata".

Na balkon je izašao i povrijeđeni reprezentativac Srbije Boriša Simanić kome je nakon povrede u duelu sa Južnim Sudanom odstranjen bubreg. Njemu su okupljeni skandirali "Boriša" i pozdravili ga gromoglasnim aplauzom.

Selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić rekao je: "Mi smo vas osetili sa nama u Manili".

Reprezentativac Aleksa Avramović istakao je da je bila velika čast i ponos igrati za cijelu Srbiju.

On je rekao i da ih je Boriša Simanić sve ujedinio.

- Ujedinio je sve nas, dao je ovoj Srbiji više od svih nas - rekao je Avramović.

Novak Đoković se prilikom izlaska na balkon rasplakao, dok je publika uzvikivala "Šampioni" i "Nole, mi te volimo".

Đoković je čestitao košarkašima i basketašima na uspjehu i zahvalio što su prihvatili da i on bude dio slavlja.

- Ovo je ostvarenje dječijeg sna za mene, jer sam kao dječak tu iz mase slavio naše košarkaše. Nijedna nacija na svijetu nema sportski duh kao mi - poručio je Đoković.

On je dodao da je Boriša Simanić heroj nacije.

Poslije govora izvedene su numere "Mi smo ta ekipa" Beogradskog sindikata, "Veseli se srpski rode" Danice Crnogorčević i "Igraj i pobijedi" grupe THCF.

Nakon toga publika je skandirala "Srbija" i "Kosovo je srce Srbije".

Ovo posljednje skandiranje je svakako skandal, bez kojeg naše komšije preko Drine očito ne mogu. Također, za sportski događaj je neprimjerena i nacionalistička pjesma "Veseli se srpski rode".

Faktor/Anadolija