PREMINUO U BOLNICI

Jeziva priča dolazi iz Azerbejdžana gdje je poznati sportista Mehman Khalilov pretukao sedmogodišnjeg dječaka na treningu, a zbog težine povreda koje su mu nanesene, dječak je nedugo nakon toga preminuo.

Naime, na internetu je objavljen uznemirujući snimak na kojem se vidi kako se Khalilov na treningu džuda i samboa grubo ponaša prema svojim učenicima, pa ih tako hvata za kosu i uši, diže ih u vis, baca ih na pod i u jednom trenutku čak i udara nogama.

Takvi njegovi nepromišljeni potezi usmrtili su sedmogodišnjeg Farida Bakarova, koji je na jednom treningu izgubio svijest i nakon što je prebačen u bolnicu, ustanovljen mu je prijelom vrata.

Tokom prvobitne istrage je utvrđeno da je trener rekao porodici kako se dječak povrijedio nakon jednog pada te da je nakon povreda odveo u bolnicu i bez upozorenja roditelja poslao kući. Kada su ga roditelji vratili u bolnicu, preminuo je.

"Gradsko tužilaštvo Sumgayita pokrenulo je kazneni postupak prema članu 126.3 (Namjerno nanošenje teških tjelesnih povreda, koje je rezultiralo smrću žrtve iz nehata) Kaznenog zakona Republike Azerbajdžan. Istraga je trenutno u toku. Tužilaštvo je već poslalo slučaj sudu", navodi se u zvaničnom saopćenju tamošnje vlasti.

"Teško je reći kada će se održati sudsko ročište, najvjerovatnije će istraga trajati nekoliko mjeseci. Potrebno je obaviti niz ispitivanja, prikupiti dokaze, a također ispitati osumnjičenog", kazao je Saleh Hajiyev, voditelj press službe Ureda glavnog tužioca Azerbajdžana za Media.Az.

Sud je odredio kaznu pritvora od četiri mjeseca za Khalilova, a nema sumnje da mu zbog svega slijedi višegodišnja robija i kraj sportske karijere.

Khalilov je osvojio brojne medalje na takmičenjima u džudou, uključujući srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u džudou 2017. godine, bronzanu medalju na Mediteranskim igrama 2018. godine, kao i zlatnu medalju na Evropskim igrama u Minsku 2019. godine.