Potvrđeno

Međunarodni olimpijski komitet Mediteranskih igara potvrdio je kandidaturu Olimpijskog komiteta Kosova za Mediteranske igre 2030. godine, prenosi Koha.

Rok za objavljivanje kandidature bio je 31. mart, dok će proglašenje domaćina biti 8. septembra ove godine.

"Olimpijski komitet Kosova pokazao je interesovanje za organizovanje Mediteranskih igara 2030. godine u Prištini. Portugalski olimpijski komitet izrazio je interesovanje za organizaciju Mediteranskih igara na plaži 2027. godine u gradu Portimao. Dva olimpijska komiteta moraju dostaviti dosije kandidature do kraja juna, dok će Komisija za ocjenjivanje Međunarodni komitet Mediteranskih igara imati inspekcijske posjete”, navodi se u saopštenju MOK.

Očekuje se da će 8. septembra u Iraklionu u Grčkoj, tokom Generalne skupštine Međunarodnog olimpijskog komiteta, Kosovo biti ozvaničeno kao domaćin 21. Mediteranskih igara.

"Međunarodni olimpijski komitet Mediteranskih igara sa velikim zadovoljstvom pozdravlja interesovanje dva olimpijska komiteta, koji su najnoviji članovi mediteranske porodice. Njihova posvećenost doprinosi daljem razvoju manifestacije”, dodaje se u saopštenju.

Kosovo je na Mediteranskim igrama debitovalo u Taragoni u Španiji 2018. godine, kada je osvojilo tri zlatne medalje i jednu srebrnu. Džudisti Distria Krasniqi, Nora Gjakova i Akil Gjakova osvojili su zlatne medalje, dok je Lioriana Kuka osvojila srebrnu medalju.

Ukupno 26 zemalja su dio Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara od kojih neke ne priznaju Kosovo i ostaje da se vidi da li će to predstavljati problem za dobijanje prava na organizovanje Mediteranskih igara.

Na posljednjim Mediteranskim igrama, održanim prošle godine u Oranu u Alžiru, 3.298 sportista takmičilo se u 24 različita sporta, u ukupno 234 discipline.

Program Mediteranskih igara trenutno obuhvata sportove kao što su: plivanje, atletika, džudo, košarka, boks, fudbal, gimnastika, rukomet, odbojka, karate, rvanje i drugi sportovi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore