U disciplini alpska kombinacija

Skijaš Albin Tahiri osvojio je 15. mjesto na Zimskim olimpijskim igrama u Tokiju, čime je postigao najbolji rezultat od kada Kosovo učestvuje na takmičenjima, saopštio je Olimpijski komitet Kosova.

Tahiri je osvojio 15. mjesto od 27 takmičara u disciplini alpske kombinacije, koja se sastoji od spusta i slaloma.

"Ovo je najbolja pozicija u njegovoj karijeri na Zimskim olimpijskim igrama i najbolji rezultat za Kosovo", objavio je Olimpijski komitet Kosova na Facebooku.

Tahiri je u disciplini alpske kombinacije zauzeo 15. mjesto od 27 takmičara koliko ih se takmičilo, a od kojih je 17 završilo vožnju. Tahiri je najprije u spustu zauzeo 22. mjesto, a nakon vožnje slaloma poboljšao je rezultat i došao do 15. pozicije, saopćio je Kosovski olimpijski komitet.

Tahiri je dvije vožnje završio s vremenom 1:52.44 minuta, dok je za pobjednikom, Austrijancem Johanesom Štrolcom (Johannes Strolz) zaostao za 16.86 sekundi.

Srebrnu medalju u kombinaciji osvojio je Norvežanin Aleksander Amot Kilde (Aamodt), dok je bronza pripala Kanađaninu Džejmsu Krofordu (James Crawford).

Tahiri će nastupiti i 13. i 16. februara, u slalomu i veleslalomu. Na ZOI u Pekingu za Kosovo se takmiči i mlada skijašica Kiana Krieziju (Kryeziu, 17).

Olimpijski tim Kosova debitovao je na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. Tada se takmičio samo Albin Tahiri u pet disciplina alpskog skijanja.