Ulazi u historiju

Njemačka brza klizačica Claudia Pechstein (49) postat će prva žena koja će nastupiti na osam olimpijskih igara i najstarija sportistkinja koja će se takmičiti na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Skoro mi svi kažu: Nevjerovatno je da se još uvijek takmičiš na ovom nivou. To je ludo. Volim klizanje - rekla je Pechstein nakon što je Njemački olimpijski komitet uvrstio u olimpijski tim za ZOI u Pekingu.

Njemica će tako nadmašiti Anne Abernathy sa Američkih Djevičanskih ostrva koja je imala 48 godina na svojim petim Olimpijskim igrama 2002. Abernathy se povrijedila tokom treninga 2006. godine i više se nije se takmičila.

Pechstein je i najuspješnija njemačka zimska sportašica na Olimpijskim igrama s devet medalja: pet zlatnih, dvije srebrne i dvije bronzane.

Prve ZOI na kojima je nastupila Pechstein bile su u Albertvilleu 1992. godine, a morala je propustiti samo ZOI u Vancouveru 2010., kada se bezuspješno borila na sudu protiv optužbi za uzimanje nedopuštenih sredstava.

Zimske olimpijske igre u Pekingu se održavaju od 4. do 20. februara.

Anadolija