Timanovskaya leti za Beč

Bjeloruska atletičarka Kristina Timanovskaya (24), koja je odbila da se ukrca na let za Bjelorusiju i izjavila da je njen tim protiv njene volje odveo na aerodrom, napustila je Japan.

Bjeloruskinja se u srijedu ujutro ukrcala u avion za Beč, prenosi Anadolu Agency (AA). Očekivalo se da će direktno poletjeti za Varšavu, budući da joj je Poljska izdala humanitarnu vizu, ali je u posljednjem trenutku promijenila destinaciju, rekao je novinarima jedan od aerodromskih službenika.

Timanovskaya je kritikovala zvaničnike bjeloruskog tima na svom Instagram nalogu, a zatim je rekla da su je pokušali prisiliti da napusti Japan.

Bjeloruskinja je provela noć u aerodromskom hotelu, nakon što je u nedjelju navečer zatražila zaštitu od japanske policije na aerodromu Haneda.

Potom se uputila u Ambasadu Poljske u Tokiju kako bi zatražila azil u toj zemlji.

Timanovskaya je u izjavi za BBC rekla da njeni postupci nisu bili politički motivisani.

- Volim svoju zemlju i nisam je izdala. Ovo su greške koje su učinili naši zvaničnici na Olimpijskim igrama - rekla je Timanovskaya.

Iz Olimpijskog komiteta Bjelorusije tvrde da je atletičarka uklonjena iz tima zbog njenog emotivnog stanja, što je Timanovskaya odbacila.

Ona tvrdi da nije imala mentalnih problema i da tokom boravka u Olimpijskom selu nije obavila nijedan razgovor s doktorima.

U međuvremenu je Međunarodni olimpijski komitet pokrenuo istragu povodom incidenta.

Anadolija