NIŠTA OD SENZACIJE

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u Tokiju nakon što je u finalnom susretu pobijedila selekciju Francuske rezultatom 87:82.

Amerikanci su tako četvrti put uzastopno osvojili olimpijsko zlato, iako ovoga puta na putu do trona nisu bili toliko suvereni i imali su određene poteškoće.

Jdan od sudija velikog finala bio je i bosanskohercegovački arbitar Ademir Zurapović, kojem je pripala čast da dijeli pravdu brojnim NBA zvijezdama na parketu.

Iako je krajnji rezultat bio prilično tijesan, SAD su vodile praktično tokom cijelog toka meča, a Francuzi su samo na početku bili u prednosti.

U ostatku meča jurili su rezultat, u nekoliko navrata bili su veoma blizu preokreta, kao kada su u samom finišu smanjili na 85:82, ali nakon što su nadigrali Amerikance u grupnoj fazi, nisu imali snage za novi podvig i senzaciju.

Reprezentaciju SAD-a do trijumfa je vodio Kevin Durant koji je postigao 29 poena i imao šest skokova, a pratili su ga Jayson Tatum s 19, te Jrue Holiday i Damian Lillard sa po 11 koševa.
U redovima Francuske bolji od ostalih bili su Rudy Gobert koji je utakmicu završio sa 16 poena i osam skokova, te Evan Fournier koji je također ubacio 16 koševa.

Bila je ovo ukupno 16. zlatna medalja za košarkaše SAD u historiji Olimpijskih igara, a osvojili su i jednu srebrnu i dvije bronzane medalje. Francuska je i treći put izgubila u finalu, te se sada imaju tri srebrene medalje.