UPOZNAJTE MALOG MATU

Kristijan Pulišić, 20-godišnji krilni napadač Borussije Dortmund i Amerikanac hrvatskog porijekla, kojem je krsno ime Mate, na ljeto prelazi u Chelsea.

Ovo pišu brojni engleski i njemački mediji, ističući da je transfer dogovoren. Navode i visinu odštete: Chelsea će Borussiji platiti 50 milijuna eura ili 45 milijuna funti.

Pulišića je Borussija dovela kao 16-godišnjaka, u veljači 2015. Ali niti godinu dana kasnije priključen je seniorskoj momčadi nakon što je briljirao u mladim klupskim selekcijama.

U samo prvih devet nastupa za seniorsku momčad Borussije Dortmund uspio je protiv HSV-a postati najmlađi stranac koji je postigao gol u Bundesligi (i četvrti najmlađi uopće) i odmah zatim na susretu sa Stuttgartom postati najmlađi igrač uopće koji je bio dvostruki strijelac na utakmici njemačkog prvenstva.

Prethodne dvije sezone bio je prvotimac, ali ove sezone daleko teže se probija u prvu momčad Dortmunda. Jer novi trener Lucien Favre forsira Jadona Sancha, 18-godišnjaka koji je ove sezone postigao sedam i namjestio deset golova, te debitirao za Englesku.

Pulišić je ove sezone odigrao 18 utakmica i zabio tri gola, uz četiri asistencije. Ali samo 11 puta je bio prvotimac.
 
Zato će Borussijin američki talent put zemlje onoga koji ga istiskuje iz momčadi. Maurizio Sarri, trener Chelseaja, Pulišića smatra idealnom zamjenom za Edena Hazarda, koji bi trebao otići u Real za 120 milijuna eura.



Kako je mali Mate iz Čokoladograda postao legenda američkog nogometa?


Christianu Pulišiću je dakle krsno ime Mate, po djedu s Oliba. Rođen je u svjetskoj prijestolnici čokolade Hersheyu. Mlada nogometna zvijezda je druga generacija američkih Hrvata.

Po dolasku u Njemačku zatražio je hrvatsko državljanstvo kako ne bi morao tražiti njemačku radnu vizu. Pulišić, jedan je od najuzbudljivijih mladih igrača na svijetu, mogao je igrati za Hrvatsku, ali nakon razgovora s Romeom Jozakom odabrao je SAD.

U posljednje dvije godine Pulišić je postavio nekoliko rekorda za povijest američkog nogometa.
 
Krajem svibnja 2016. na utakmici protiv Bolivije, u kojoj je SAD pobijedio 4:0, sa 17 godina i 253 dana postao najmlađi strijelac u povijesti nogometne reprezentacije SAD-a, samo dva mjeseca nakon što je postao najmlađi igrač u povijesti američke nacionalne momčadi.

Rekord je postavio samo šest minuta nakon što ga je tadašnji izbornik Jurgen Klinsmann uveo u igru na prijateljskoj utakmici s Bolivijom, a navijači američke reprezentacije već su poludjeli za novim idolom.

U rujnu iste godine postigao je dva gola u pobjedi SAD-a nad Svetim Vincentom (6:0) u kvalifikacijama za SP i tako postao najmlađi strijelac američke reprezentacije u kvalifikacijama za SP i najmlađi američki strijelac dva gola na jednoj utakmici reprezentacije u povijesti.

Zatim je protiv Trinidada i Tobaga postao najmlađi Amerikanac ikad koji je zaigrao kao prvotimac u kvalifikacijama za SP.

U drugoj utakmici protiv istog protivnika, Pulišić je postigao oba gola za pobjedu (2:0) i tako nastavio postavljati nove rekorde za povijest američkog nogometa. S navedena dva gola došao je do ukupno šest za reprezentaciju. To je najviše što je za SAD postigao igrač star 18 godina ili mlađi.

Konačno, prije mjesec dana je postao najmlađi kapetan SAD-a u povijesti. Reprezentaciju je u prijateljskoj utakmici protiv Italije vodio s 20 godina i 63 dana.