Moguće promjene

Čelnici UEFA-e i velikih evropskih klubova održali su niz sastanaka u Milanu, gde je u subotu odigrano finale Lige prvaka.

Kako je rečeno agenciji AP, pregovori o trogodišnjim promjenama u Ligi prvaka, počevši od 2018. godine, sporo napreduju. Pojedini bogati evropski klubovi su u januaru predložili da se oformi ”Super liga”, ali je taj prijedlog odbijen, pošto je bila namjera da to bude liga zatvorenijeg tipa, samo za najbogatije.

Cilj promjena je da se trenutni sistem takmičenja u Ligi prvaka od 32 ekipe u grupnoj fazi napravi atraktivnijim za najveće klubove i televizijske gledaoce širom svijeta. Mnogi navijači smatraju da se najbogatiji evropski klubovi grabe za moć i novac, iako su već bogati i utjecajni.

Predsjednički izbori u UEFA-i održat će se 14. septembra i očekuje se da će se poslije toga UEFA okrenuti pravljenju planova za svoje najveće klupsko takmičenje.

Novi predsjednik UEFA-e će 15. septembra predvoditi sastanak Izvršnog odbora, a očekuje se da će odluke o Ligi prvaka biti donesene u decembru u Nyonu.

Promjene u formatima takmičenja moguće su na svake tri godine, a moraju da budu odobrene prije nego što UEFA agencija za marketing počne da prodaje televizijska i marketinška prava za Ligu prvaka i Evropsku ligu za naredni komercijalni ciklus.

Do 2018. godine 32 kluba u grupnoj fazi Lige prvaka podijelit će svake sezone skoro 1,3 milijarde eura od nagradnog fonda UEFA-e.

Faktor.ba