Ranieri blizu historijskog uspjeha

Trka za naslov u Premiershipu prostire se od vodećeg Leicester Cityja pa sve do Slavena Bilića i šestoplasiranog West Hama, tvrde mediji na Otoku. Razlika među njima je 11 bodova svega deset kola prije kraja prvenstva, a dijele ih Tottenham, Arsenal, Manchester City i Manchester United. Svaka ekipa ima vlastitu računicu na putu do cilja. Ali, ko je doista najbliži naslovu?

Statistika kaže - Tottenham

Dobro je poznato da u Engleskoj gol-razlika odlučuje a ne međusobni omjer u slučaju istog broja bodova. U toj kategoriji najbolje se kotira Tottenham, koji prema statistici ima 34,8% šansi osvojiti naslov. Ekipa Mauricija Pochettina postigla je 49 golova uz najmanje primljenih golova -22, slijede Leicester City (31,8%), Arsenal (23,7%), City (9,7% uz utakmicu manje), United (0,2%).

Aktuelna forma - Leicester City

Gledajući aktualnu formu u posljednjih deset utakmica Leicester City je najbliži naslovu. Popularne Lisice koje imaju tri boda više od Tottenhama, doživjele su svega jedan poraz i to od Arsenala, uz pet pobjeda i četiri remija. Drugo mjesto dijele United i West Ham (dva poraza), Tottenham (četiri poraza), City (šest) i Arsenal sa sedam izgubljenih susreta.

Leicester vlada kod kuće i u gostima

Kada su u pitanju nastupi kod kuće, te u gostima - i tu je ekipa Claudija Ranierija, Riyad Mahrez, Jamie Vardy i društvo ne znaju za poraz pred vlastitim navijačima u posljednjih 10 utakmica (šest pobjeda i četiri remija), dok je u gostima pala svega dva puta u posljednjih 17 susreta! Arsenal na Emiratesu je izgubio dva puta u 13 utakmica. Tottenham i City po tri, dok fantastičnog Bilića niko nije savladao na Boleyn Groundu u posljednjih 12 utakmica, ali su problem četiri gostujuća poraza.
Evropa favorizuje "vječnog drugog"
Evropska natjecanja u mnogome će odrediti pitanje prvaka. Tottenhama čekaju dva paklena okršaja protiv Dortmunda u Evropskoj ligi, a tu je i engleski derbi Uniteda i Liverpoola u osmini finala. City sve karte baca na Ligu prvaka, gdje je nadomak četvrtine finala, dok Arsenal mora na traumatično gostovanje kod Barcelone. 
Topnike čeka i ponovljeni susret 5. kola FA Cupa, dok će se United i West Ham boriti za polufinale u tom takmičenju. Sve to ide u prilog Leicesteru i "vječno drugog" Ranierija, koji su fokusirani samo na Premiership, što im dodatno povećava šanse za prvi naslov od osnivanja 1884. godine.

Bilić prepreka na putu do historije

Ko s kim do kraja - kalkuliraju na Otoku. Leicester u 34. kolu čeka Bilića, u 36. odlazi na Old Trafford, zatim dočekuje Everton, te u posljednjem kolu stiže kod Chelseaja. Tottenham će na noge Arsenala, Liverpoola, Uniteda i Chelseaja. Arsenal će, uz londonski sraz, suočiti se sa Bilićem, te Cityjem. Građane čeka manchesterski derbi, uz utakmice protiv Chelseaja i Arsenala.