Inter se vraća u realnost

Velika pojačanja milanskog kluba nagovještavala su odličnu sezonu. U klub su dovedeni Perišić, Jovetić, Ljajić, Kondogbija... Da li je to dovoljno da se napravi nešto više u zadnjih 5 godina?

Pred sezona nije govorila mnogo, jer u osam susreta Inter je postigao svega tri gola, uz samo jednu pobjedu. Početak sezone kao iz snova. Meč protiv Atalante donosi prve bodove na Giuseppe Meazzu, a Jovetić pogađa za veliko slavlje domaćih. Nerrazzurri su igrali u istom ritmu i predstojeće utakmice. Na red je došao Carpi, a uknjižena je pobjeda od 1-2. Ono što je zabrinjavalo sve navijače ovoga kluba jesu pobjede uz dosta muke, protiv objektivno slabijih protivnika.
Na red je došao veliki gradski derbi, derbi della Madonnina. Pravi ispit za ekipu Roberta Mancinija. Golom Ferdyja Guarina, Inter je odnio puni plijen, te "zasjeo" na vrh tabele Serie A. Nakon pobjede nad vječitim rivalom, mnogi su mislili da "Plavo-crni" imaju snage na putu do konačnog cilja zvanog Scudetto. Na red je došao Chievo, a Inter je sa minimalnih 0-1 zabilježnio nova tri boda. Pored Chieva, pala je i Verona identičnim rezultatom, te je Inter iz 5 utakmica imao maksimalnih 15 bodova. Fascinantan početak sezone.
Ono što je bacilo mrlju na odličnu formu jeste gol razlika. Šest postignutih pogodaka iz pet utakmica dalo je dozu sumnje da li utakmice takvom igrom mogu donijeti nešto više? A sezona je duga...
Tada drugoplasirana Fiorentina gostovala je na gradskom stadionu u Milanu, te "posramila" domaćina. Inter je poražen sa visokih 1-4, te izgubio vodeću poziciju na tabeli. Stvari su polahko krenule "niz brdo". Igrači milanskog kluba nisu uspjeli vratiti samopouzdanje protiv Sampdorije (1-1), pred derbi sa aktuelnim prvakom Juventusom. Katastrofalna forma Juventusa, te ne zapamćeno loš start u prvenstvu, možda su i ključni razlozi zašto Derby d'Italia nije pripao "Staroj dami" (0-0).
Ni Palermo nije bio prekretnica da se Inter vrati starom kolosjeku, pobjedničkoj formi i mentalitetu. Utakmica na stadionu Renzo Barbera završena je 1-1, a Nerrazurri su na 4. mjestu tabele Serie A, sa 18. bodova. 
Četiri vezane utakmice bez pobjede u prvenstvu su previše, ako želi da se napravi nešto više, osvoji trofej. "Plavo crni" jednostavno nisu smjeli dozvoliti "prosipanje" bodova na utakmicama gdje se očekivala pobjeda... Ili jednostavno krajnji domet ove ekipe jeste plasman na Euro scenu?