Ni Rim nije izgrađen za jedan dan

Nakon poprilično lošeg starta sezone pod patronatom Brendana Rodgersa navijači Liverpoola su tražili čudo.

Uvjereni da bi jedan dobar potez mogao matirati sve probleme koje ima Liverpool fokusirali su svoju pažnju na jedinu logičnu promjenu u tom trenutku.
Promjena o kojoj pričamo je uklanjanje Brendana Rodgersa i postavljanje novog, velikog Mesije, Jurgena Kloppa.
Veliko iznenađenje je bilo da čelnici Liverpoola nisu Kloppa razmotrili kao prvi izbor već im je za oko zapao Carlo Ancelotti koji je također bio bez angažmana.
Kada je u pitanju slučaj Ancelottija možemo upotrijebiti citat iz filma “Gladiator”.
“Osvoji svjetinu i osvojit ćeš slobodu”.
Ancelotti je znao da na svojoj strani nema “svjetinu” tačnije navijače Liverpoola i da neće imati potpunu slobodu u svojim odlukama jer bi mu jedna greška donijela “javni linč” od strane navijača.
Odluka je naravno spala na Jurgena Kloppa ali sa “velikom moći dolazi i velika odgovornost”.
Nakon što je preuzeo Liverpool navijači su mogli odahnuti. Dobili su svoj velikog spasioca samo su zaboravili jednu stvar, da je on ipak čovjek.
Novo okruženje, novi igrači i novo osoblje. U očima Jurgena Kloppa Liverpool je velika slagalica sa mnogo dijelova.
Bez dvojbe historija Kloppa govori da je on u stanju posložiti sve dijelove i napraviti remek djelo ali koliko je potrebno vremena.
Klopp je uplovio u trenerske vode u februaru davne 2001. godine i već tu pokazao da je “nebrušeni dijamant” u trenerskim vodama. Mainz je odveo do Bundes lige i kvalifikacija za UEFA Cup, prikupio veliko iskustvo kroz 7 godina i postao kandidat za “veći zalogaj. “
Kao što je već poznato u maju 2008. godine postao je trener Borussije iz Dortmunda. U prvoj sezoni Borussija je u ligi zauzela šesto mjesto, a sezonu nakon toga peto mjesto. Nakon dvije godine od dolaska Kloppa BVB osvaja dvije titule u dvije predstojeće sezone.
Daleko od toga da Klopp već u prvoj sezoni nije već imao odlične igrače ili da nije imao sreće, jednostavno je bilo potrebno vremena.
Nakon što je došao na trenersku poziciju upozorio je navijače da je nemoguće smisliti “genijalni plan” i ostvariti ga tokom jedne noći.
Za velike ciljeve potrebni su dugoročni planovi tako da je nerealno očekivati da će Klopp odvesti Liverpool do titule u prvoj sezoni.
Svaki trener ima svoju filozofiju koju pokušava prenijeti na igrače koji će vremenom razmišljati kao jedan i postati nezaustavljiva falanga u pohodu na gol protivnika.
Takva sila se ne postiže tokom jednog dana ili čak jednog mjeseca. Za stvaranje velike sile potrebno je mnogo više vremena.
Klopp uistinu može postati “spasitelj Liverpoola” ali za čuda koju očekuju navijači potrebno je vrijeme.
Možda će u prvoj sezoni mnogi smatrati da je podbacio ali vremenom će se iskristalisati svi segmenti koji su potrebni jednom vođi.
Kada se to desi imat ćemo priliku gledati nezaustavljivu legiju zvanu Liverpool na čelu sa imperatorom Kloppom.