Od Liverpoola do Genoae

Posljednji vikend septembra rezervisan je za brojne gradske i lokalne derbije u Europi, navijači ih posebno očekuju, a treneri razmišljaju kako posložiti timove u ritmu dvije utakmice u sedmici.

Liverpool – Everton, subota u 13.45 sati.
Po 223. puta igra se Merseyside derbi. Statistika je na strani domaćina koji su slavili 89 puta, a 22 manje imaju gosti. U posljednjih sedam godina Everton je slavio samo prije četiri i to na svom stadionu. Gledat ćemo dvoboj trenera Brendana Rodgersa i Roberta Martineza, a u napadu Marija Balotellija i Romelua Lukakua.
Monaco – Nica, subota u 14 sati.
Na tablici su klubovi udaljeni 20 kilometara s istim brojem bodova, u historiji je Monaco slavio kod kuće pet puta, a Nica pet puta kao gost. Posljednjih nekoliko sezona domaćini su uspješniji u međusobnim dvobojima. Derbi Azurne obale. Bit će to utakmica na kojoj se ne očekuje previše pogodaka.
Schalke – Borussia Dortmund, subota u 15.30 sati.
Derbi Rurske oblasti, ali i najpoznatiji derbi u Njemačkoj. Nakon lošeg starta u sezonu (ispadanje u kupu, porazi u prvenstvu), ekipa iz Gelsenkirchena igra sve bolje, a visoka 3:0 pobjeda u Bremenu kod Werdera sigurno da je vratila tim na pravi put. Borussia se bori s previše primljenih pogodaka i sigurno je da će ih biti i na ovoj utakmici.
Arsenal – Tottenham, subota u 18.30 sati.
Derbi sjevernog Londona u kojem je, kada bi se gledala statistika međusobnih utakmica, domaćin u velikoj prednosti. Ove sezone gosti igraju odlično izvan White Hart Linea. Prema do sada prikazanom, očekuje nas golijada.
Athletic Bilbao – Eibar, subota u 22 sata sati.
Nije najvažniji baskijski dvoboj, jer je utakmica Bilbaa i Real Sociedada ipak mnogo veća, ali trenutno je mali Eibar boljeplasirana ekipa na tabeli Primere. Eibar je na početku sezone pobijedio Real Sociedad, sada je prilika da dokaže da je trenutno najbolja ekipa Baskije. S druge strane, Athletic ima samo jednu pobjedu u Primeri, a u utorak u Bjelorusiji igra protiv BATE Borisova u Ligi prvaka.
Genoa – Sampdoria, nedjelja u 20.45 sati.
Ovi timovi dijele stadion u Genovi, suparništvo traje već jako dugo, a posebnost je “engleska” atmosfera zbog stadiona kakav možemo vidjeti na Otoku, ne baš često i u Italiji. Utakmice su često vrlo žustre s mnogo kartoniranih igrača.