Odlazak velikana

Veznjak Barcelone Xavi Hernandez (34) objavio je i službeno da napušta reprezentaciju Španije, za koju je igrao čak 14 godina, nastupio u 133 utakmice i postigao 13 pogodaka.

Xavi je Španiji pomogao osvojiti Svjetsko prvenstvo 2010. godine, kao i Europsko prvenstvo 2008. i 2012. godine. Bio je jedna od najbitnijih karika svakog izbornika koji je vodio reprezentaciju, a nametnuo se čak i na tek odigranom Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, gdje je Španija došla kao branitelj naslova, ali se osramotila porazima od Holandije (1:5) i Čilea (0:2) te napustila prvenstvo već nakon skupina. Zanimljivo je da se prvi put pojavio u dresu A vrste 15. novembra 2000. godine, u istoj utakmici kao i Carles Puyol. Protivnik je bila Holandija.
No nije se Xavi dokazao samo u A reprezentaciji, osvojio je 1999. godine Svjetsko prvenstvo za igrače do dvadeset godina starosti, kao i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. godine.
Nasljednik bi mu trebao biti Cesc Fabregas, ali on je još u Barceloni pokazao da ipak nema te kapacitete. (Agencija VLM)