Najveća greška na prvenstvu

U analizi suđenja na Mundijalu u svjetskoj kući fudbala su ocjenili da su arbitri bili na zadovoljavajućem nivou, a kao najveću grešku izdvojili su neopravdano poništen pogodak Edina Džeka protiv Nigerije zbog čega su "zmajevi" direktno eliminisani...

Tokom čitavog trajanja Svjetskog prvenstva sudije su bile ocjenjene kao jedna od najslabijih tačaka na Mundijalu zbog pogrešnih odluka koje su donosile na mečevima, ali je FIFA na veliko iznenađenje fudbalske javnosti u svojoj analizi sudijskih odluka i ponašanja ocijenila da su arbitri bili na zadovoljavajućem nivou, ali su priznali da je Bosna i Hercgovina eliminisana zahvaljujći sudijskoj greški.
 
"Željeli smo da sve prođe bez skandala i da nijedna reprezentacija ne bude poslata kući zbog sudijske greške, što su sudije uspjele da ostvare sa izuzetkom BiH", navedeno je u analizi suđenja, kako je prenijela španska Marka.

"Zmajevi" su na prvenstvu poraženi prvo od Argentine 2:1, a zatim u odlučujućem meču doživjeli poraz od Nigerije 1:0, ali je glavni arbitar sa Novog Zelenda David O’Liri poništio čist pogodak Edina Džeka zbog navodnog ofsajda. Zatim su Sušićevi izabranici u meču bez rezultatskog značaja pobjedili Iran 3:1.



Iako su se bile pojavile određene fotografije da je po završetku meča O’Liri slavio zajedno sa Nigerijcima, ipak ne postoje dokazi da je namjerno oštetio Bosance.

U ovoj svojoj analizi FIFA je zadovoljna što se zbog kratkog trajanja turnira, a velikog broja mečeva, smanjio broj kartona u čemu je doprinio autoritet djelilaca pravde, ali i upotreba spreja. Kao najbolje sudije na Mundijalu ocjenjeni su Kujpers, Karvahlo, Vera, Gasamo, Erikson i Richi.