Novi vjetrovi duvaju u FSS

To je stav koji će predsjednik FSS Tomislav Karadžić iznijeti na Kongresu FIFA naredne nedjelje u Brazilu, a koji je dijelom rezultat konsultacija FSS sa predstavnicima Vlade Srbije...

Izgleda da su neki novi vjetrovi počeli da duvaju u Fudbalskim savezom Srbije! Uporedo sa pričom da je Dejan Stanković gotovo viđen kao prvi čovjek Saveza, pojavila se informacija da je Srbija spremna da dozvoli Fudbalskom savezu Kosova da igra prijateljske mečeve, ali bez obilježja državnih simbola.

Kako list "Politika" saznaje, to je stav koji će predsjednik FSS Tomislav Karadžić iznijeti na Kongresu Svjetske fudbalske federacije (FIFA) naredne nedjelje u Brazilu, a koji je dijelom rezultat konsultacija FSS sa predstavnicima Vlade Srbije uoči fudbalskog samita u brazilskom gradu Salvadoru 5. decembra.

Podsjetimo, prije samo mjesec dana u Cirihu Karadžić je održao sastanak sa Fadilom Vokrrijem, predsjednikom FS Kosova, i Seppom Blatterom, kada je FIFA odbila zahtjev Vokrrija da Kosovo igra zvanične mečeve.

Međutim, očigledno je da će uskoro doći do nekih promjena, a Vokrri je u razgovoru za "Politiku" istakao da će Kosovo rado prihvatiti da igra prijateljske mečeve, ali da je njihov cilj i dalje da se pojave u kvalifikacijama.

"Statut UEFA je tu jasan da je neophodno da budemo članica Ujedinjenih nacija, dok je po pravilima FIFA potrebno da budemo međunarodno priznati. S obzirom na to koliko nas je država priznalo, FIFA bi mogla da nas primi kao člana, ali je sugestija ove federacije da prije pristupanja u njene redove dvije godine budemo članovi UEFA, što otežava cio proces", rekao je Vokrri.

Prvu prijateljsku utakmicu Kosovo bi moglo da odigra sa reprezentacijom Hrvatske u Prištini već u prvom slobodnom FIFA terminu, što je nedavno potvrdio i predsjednik HNS Davor Šuker, a Vokrriju bi bila velika čast da igraju meč baš sa Hrvatima.

"Oni su 1998. bili treći na svijetu i imaju ozbiljan tim. Kad je riječ o selekcijama sa prostora nekadašnje SFRJ, na Kosovu je veliku radost donio plasman Bosne i Hercegovine na predstojeće svjetsko prvenstvo", zaključak je Vokrrija.