Samo će najbolji stići do Brazila

Kvalifikacije za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine bliži se kraju za evropske timove, ali se do kraja kvalifikacija očekuje još nekoliko velikih utakmica.

Jedna od njih je ona koju će Bosna i Hercegovina igrati u utorak, ali i drugi timovi se spremaju za odlučujuće utakmice. Holandija, Italija, Njemačka, Belgija i Švicarska su se već kvalificirale nakon što su odnijele pobjede u svojim grupama, ali još četiri pobjednika u kvalifikacionim grupama će biti odlučena ove sedmice.
Preostalo je još šest mjesta koja će se popuniti igrama u baražu, a među tim utakmicama je ona između Švedske i Hrvatske koja se igra 21. oktobra.
Ovo je pet stvari koje treba znati o utakmicama koje se igraju u utorak.
Španiji treba još samo jedan poen. Ukoliko se ne desi neko veliko iznenađenje, Španija će imati priliku da sljedeće godine brani titulu prvaka svijeta. Špancima treba samo jedan poen, a mogu ga dobiti u utakmici protiv Gruzije. Neki smatraju da Španija ima lak zadatak, ali nikada se ne zna u ovakvim utakmicama. Španci planiraju igrati jaku odbranu, kaže Alvaro Negredo, podsjećajući da su u prvoj utakmici protiv Gruzije potrebni poen postigli tek u 86. minutu. Glavno pitanje je koga će sada izbornik Vicente del Bosque pustiti da igra.
Ponavljanje 1973. godine. Bila je to, i uvijek će ostati, jedna od najbolnijih epizoda u historiji engleskog nacionalnog tima. Te godine Engleskom timu je trebala pobjeda nad Poljskom.
Igrali su na Wembleyu, ali su završili izjednačeno 1:1. Ukrajina, koja je na drugom mjestu u "H" grupi, bi mogla lako pobijediti San Marino, a onda bi Engleska trebala igrati protiv Poljske, osvojiti tri poena i izbjeći baraž.
"Mislim da će doći, igrati najbolje što znaju, kao što su to uradili '73. Mi smo spremni za najbolje poljsko izdanje", rekao je engleski trener Roy Hodgson.
Svjetski kup je moguć bez Ronalda. Sama pomisao da Ronaldo neće biti prisutan na terenu tokom najvećeg Svjetskog fudbalskog prvenstva nije ni u primislima njegovim poklonicima, ali te šanse ipak postoje.
U grupi "F" vodi Rusija i to za tri poena, i ako pobjede Azerbejdžan, drugoplasirani Portugal će biti osuđen na baraž bez obzira na rezultat koji postignu u Luksemburgu.
"Još uvijek nas nije uhvatila euforija jer se nismo kvalificirali", kaže ruski golman Dmitry Kombarov.
A Portigalci nisu uradili dovoljno da budu na čelu grupe, kao što je bio slučaj i na kvalifikacijama 2010. godine ili 2012. za Europski kup kada su morali pobijediti Bosnu dva puta da bi došli do finala. Ronaldo neće igrati u utorak jer je suspendovan.
Bosna i Hercegovina na ivici prvog finala. Od proglašenja nezavisnosti 1992. godine BiH se nije kvalifikovala za bilo koje značajnije fudbalsko takmičenje i to bi se moglo promijeniti u utorak. Ako pobijede Litvaniju, Bosna ide dalje. Sa Edinom Džekom, jednim od najboljih napadača tokom kvalifikacija sa 10 postignutih golova, bilo bi to veliko iznenađenje ako ne uspiju završiti posao.
- Šanse Turske -
Borba za drugo mjesto. Raspored za utakmice baraža sadrži imena nekih velikih reprezentacija, šta god da se desi na terenima u utorak. Moguće je da će se Portugal, Francuska i Ukrajina pridružiti Hrvatskoj i Švedskoj, ali još tri tima nisu poznata.
U grupi "B", matematički bi četiri tima mogla završiti na drugom mjestu, iako je Bugarska favorit, ako uspije pobijediti Češku. Treće mjesto drži Danska, koja ima isto poena kao Bugarska, ali imaju gol razliku sedam i kreću u utakmicu protiv Malte.
U grupi "D" Turska i Rumunija imaju isto bodova i bore se za drugo mjesto sa Holandijom. Turska ima gol razlike i čeka je utakmica sa Holandijom. Rumunija ima laganu utakmicu na domaćem terenu protiv Estonije. U grupi "E" bore se Island i Slovenija da završe iza Švicarske. Island ima poen prednosti i igra protiv Norveške. Slovenija ide u Švicarsku. Samo osam od devet drugoplasiranih ide na baraž, a čini se da Bugarska ili Danska su timovi koji bi mogli ispasti.