VRHUNSKI ATLETA

Iako je već ušao u 40. godinu života, Cristiano Ronaldo nastavlja biti sportska referenca za sve mlade nogometaše, a njegov dugogodišnji kuhar otkrio je na čemu se zasniva prehrana portugalske nogometne zvijezde.

Cristiano Ronaldo je prije 10 dana proslavio 39. rođendan i bez obzira na godine, nema naznaka da će usporiti. I dalje je veoma aktivan na terenu, ali i na treninzima na kojima daje svoj maksimum.

Ogroman dio njegove besprijekorne fizičke forme zasniva se na prehrambenim navikama i dijeti koju koristi. Ronaldov dugogodišnji kuhar Giorgio Barone otkrio je šta Portugalac koristi u ishrani, a od čega posebno "bježi".

Ono što ovaj italijanski kuhar želi naglasiti, jeste da svi mogu pratiti Ronaldovu dijetu jer smatra da tu nema skupe hrane, već samo zdravih odluka.

Barone je prema članku objavljenom u časopisu Food Chemistry Advances otkrio da Ronaldo svoju prehranu zasniva na prirodnu i organsku hranu koja ne mora nužno biti skupa.

Na njegovom meniju zastupljeni su isključivo piletina, riba, školjke, jaja i govedina. Svi su izvori proteina visokog biološkog kvaliteta zbog doprinosa esencijalnih aminokiselina.

U Ronaldovoj ishrani dominira crna riža, koja sadrži dobru nutritivnu gustinu, vlakna i antioksidanse. Ova žitarica ima pozitivne efekte na probleme s probavom, anemiju, i sistemske upale i gojaznost.

Kako su masti potrebni svačijoj prehrani, Barone je otkrio da u Ronaldovoj kuhinji one dolaze iz avokada. Mast iz avokada je zdrava opcija jer nema veliki utjecaj na holesterol u krvi. Ronaldov kuhar redovno koristi i kokosovo ulje jer sadrži antioksidanse kao što su polifenoli i flavonoidi, a koriste se protuupalno nakon utakmica i treninga.

Ono što Ronaldo u svojoj prehrani strogo izbjegava, jesu namirnice koje sadrže tri sastojka, a to su jednostavni šećeri, rafinisani ugljikohidrati i transmasti.