FIFA DOBILA PISMO

Izrael se suočava s pozivima za nogometnu suspenziju zbog rata u Gazi nakon što je 12 država Bliskog istoka pisalo Svjetskoj nogometnoj federaciji (FIFA).

Prema pismu u koje je Sky News imao uvid, grupa nacija uključuje nogometne saveze Palestine, Saudijske Arabije, Katara, Ujedinjenih Američkih Emirata i Jordana.

Izrael je pozvao FIFA-u da drži politiku dalje od nogometa i dopusti njihovoj selekciji da nastavi svoje pokušaje da se kvalifikuje na Evropsko prvenstvo narednog ljeta. Sve ovo dešava se prije utakmice polufinala baraža koju Izrael igra protiv Islanda narednog mjeseca.

Pismo je poslano svim 221 nacionalnim nogometnim savezima, a potpisuje ga Ali bin Al Hussein, predsjednik Zapadnoazijskog nogometnog saveza i polubrat jordanskog kralja Abdulahha II.

"Mi, Zapadnoazijski nogometni savezi, uključujući sve svoje članove, pozivamo FIFA-u, nogometne konfederacije i saveze članice da nam se pridruže u zauzimanju odlučnog stava protiv zločina počinjenih u Palestini i ratnih zločina u Gazi, osuđujući ubijanje nevinih civila, uključujući igrače, trenere, sudije i dužnosnike, uništavanje nogometne infrastrukture i zauzimanje ujedinjene fronte u izoliranju Izraelskog nogometnog saveza od svih aktivnosti povezanih s nogometom dok ova djela agresije ne prestanu", stoji u pismu.

Međutim, Nogometni savez Izraela rekao je da očekuje da FIFA ne miješa politiku u sport.

"Vjerujem da FIFA neće miješati politiku u nogomet. Mi smo protiv uplitanja političara u nogomet i protiv uplitanja u politička pitanja u sportu općenito. Dakle, koncentrišemo se samo na nogometna pitanja i naš san je kvalifikovati se za Evropsko prvenstvo 2024. i veselim se svjetskom miru", izjavio je za Sky News izraelski izvršni direktor Nogometnog saveza Niv Goldstein.