PRIJETI MU 12 GODINA

Brazilski nogometaš Dani Alves danas se prvi put našao u sudnici nakon optužbi da je silovao djevojku u toaletu jednog noćnog kluba u decembru 2022. godine.

Alvesa nije bilo u javnosti 13 mjeseci, a danas su objavljene njegove prve fotografije nakon što je počelo suđenje. Prijeti mu 12 godina zatvora zbog navodnog seksualnog napada.

Prema optužbama, Alves je u noći s 30. na 31. decembar 2022. godine seksualno napao djevojku u noćnom klubu Sutton u Barceloni. Od 20. januara 2023. godine nogometaš je u preventivnom pritvoru, a uslovno puštanje na slobodu mu je u nekoliko navrata odbijeno zbog visokog rizika od bjekstva jer Brazil nema sporazum o ekstradiciji.

Suđenje je počelo jutros u 10 sati u prostorijama suda u Barceloni. Danas i sutra će se održati prve runde s 28 svjedoka, a sutra će biti doneseni prvi zaključci.

Kako je na suđenju prisutno čak 270 novinara koji sve to uživo prate iz susjedne sobe, objavljene su brojne fotografije Brazilca, prve nakon 13 mjeseci.

Ono što nikako ne ide u korist nekadašnjem nogometašu Barcelone, jeste da je verziju događaja mijenjao redovno. Prvo je negirao da je poznavao djevojku pa je došao do toga da je bilo seksualnog odnosa. DNK testovi su ga natjerali da to prizna.

Osim novinara, ispred suda u Barceloni okupila se cijela Alvesova porodica. Brazilac je kombijem prebačen iz zatvora u kojem se nalazi još od januara.

Na sudu će danas svjedočiti i žrtva, njen rođak, prijatelji, portir noćnog kluba i dvojica konobara. Glas žrtve će biti izobličen kako bi se spriječilo njeno identifikovanje.