NAKON NEJASNIH SITUACIJA

Na društvenim mrežama se pojavila konverzacija sudija tokom utakmice Primere između Real Madrida i Almerije koja je okončana pobjedom Kraljeva rezultatom 3:2.

Trijumfu Los Blancosa je psoredovalo nekoliko kontroverznih odluka. Nakon vodstva gostiju 2:0 već u prvom dijelu domaćin je u nastavku preokrenuo rezultat, a Carvajal je postigao treći gol za Real u devetoj minuti sudijske nadoknade.

Prva diskutabilna odluka donesena na štetu gostiju je zabilježena u 53. minuti susreta kada je dosuđen jedanaesterac za domaćina.

Stoper gostiju Kaiky je igrao rukom u svom kaznenom prostoru, ali ga je Joselu izbacio iz ravnoteže, a također u šesnaestercu Almerije je bio potencijalni prekršaj Antonija Rudigera na Edgaru.

Sudija Francisco José Hernández Maeso iz Extremadure nije prvobitno ništa dosudio, a onda ga je VAR sudija Alejandro Hernández Hernández s Kanarskih otoka kontaktirao pa je naknadno objavljen njihov razgovor.

Hernandez: Fran, preporučujem pregled na terenu kako bi mogao procijeniti moguću kaznu igranja rukom defanzivca Almerije. Postavio sam ti visoko da možeš vidjeti situaciju u kontekstu razdvajanja igrača.

Maeso: Savršeno. Igrač Madrida završava i pogađa razdvojenu ruku, a odbrambeni igrač Almerije zauzima prostor. Dosudit ću jedanaesterac, bez kartona.

Potencijalni prekršaji dvojice Realovih igrača Joselua i Rudigera se uopšte ne spominju, a druga situacija je zabilježena devet minuta kasnije kada su gosti postigli treći gol preko Arribasa za 3:1.

Ipak, ponovo se oglasio VAR pa je glavni sudija nakon pregleda snimke poništio njegov pogodak, a igraču Almerije Lopyju pokazao žuti karton jer je ranije u toku akcije udario Bellinghama.

Hernandez: Fran, dođi vidjeti ovu situaciju zbog mogućeg prekršaja na početku akcije. U redu? Pokazat ću ti tačku kontakta. Možeš vidjeti da je unutar iste faze napada. Igra se nastavlja i završava pogotkom.

Maeso: Dosudit ću faul za Real, poništiti gol i Almerijinom igraču s brojem šest pokazati žuti karton.

Svega nekoliko minuta kasnije je viđena nova sporna situacija na terenu, a na snimku se ne vidi jasno je li Vinicius kod izjednačujućeg gola igrao rukom ili ramenom.

Sudija je prvobitno poništio gol, ali je nakon konsultacije sa VAR-om promijenio odluku i priznao gol Viniciusa.

Hernandez: Evo, evo, to je to. Daj mi rikverc desno. Zaustavi se na tački kontakta. Preporučujem ti pregled na terenu kako bi mogao procijeniti situaciju.

Maeso: Savršeno.

Hernandez: Pogađa ga u desno rame. Fran, pokazat ću ti, u redu? Stavit ćemo super sporo. Pogađa ga u rame.

Maeso: Daj mi kontaktnu tačku.

Hernandez: Evo ti.

Maeso: Gol. Bez prekršaja.

Hernandez: To je to.

Maeso: Savršeno. Pogađa loptu ramenom i to je valjan gol. Nema prekršaja. Signalizirat ću gol.