SKANDAL NA POMOLU

Brazilski nogometaš Neymar 2017. godine ostvario je transfer iz Barcelone u Paris Saint Germain, koji je iznosio 222 miliona eura te je to i dalje rekordno obeštećenje u historiji nogometa.

No, istraga o ovom transferu traje i danas, a mediji iz Francuske javljaju da je Ministarstvo finansija Francuske početkom sedmice pretreseno zbog mogućeg velikog skandala.

Transfer je bio kontroverzan od samog početka, a neki su optuživali PSG da koristi državnu pomoć kako bi priuštio Neymarovu plaću. Francuska vlada demantirala je ove navode, no istraga je nastavljena.

Pretres ministarstva je izvršio Glavni ured za suzbijanje korupcije i poreznih prevara u Francuskoj, a njegovi dužnosnici su tražili dokaze o spornim detaljima transfera i upletenosti države.

Pretresi su navodno bili usmjereni na tvrdnje da je PSG dobio porezne olakšice od Vlade Francuske kako bi mogao finansirati Neymarov transfer. Sumnja se i na utaju poreza.

Podsjećamo, Neymar je PSG napustio ljeta 2023. godine pošto je tada prešao u saudijski Al-Hilal.

Tamo je u prvenstvu Saudijske Arabije odigrao samo tri utakmice prije nego je zadobio povredu od koje se i dalje oporavlja. No, to ga ne sprječava da organizuje razne luksuzne zabave i ludo se provodi.