ZA POTREBE SP-A

Saudijska Arabija planira izgradnju visokotehnološkog stadiona na vrhu 200 metara visoke litice za potrebe Svjetskog prvenstva 2034. godine koje će se održati u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Saudijci su ostali jedini kandidat za domaćinstvo Svjetskog prvenstva, a na kraju ih je FIFA očekivano proglasila domaćinom najvećeg turnira u svijetu nogometa. Takmičenje će biti održano 2034. godine.

Do tada, Saudijci planiraju potpuno preuzeti svjetski sport i postati glavni igrač u narednoj deceniji. Očekivana su enormna ulaganja u stadione, a predstavljen je koncept jednog od njih koje će biti pravo svjetsko čudo.

Riječ je o stadionu kapaciteta 45.000 sjedećih mjesta koje će biti izgrađeno na vrhu 200 metara visoke litice nadomak glavnog grada Rijada. Stadion će biti nazvan po princu Mohammedu bin Salmanu.

Qiddiya Investment Company, koji je zadužen za izgradnju stadiona, naglašava da će zdanje imati krov i teren koji će se uvlačiti i izvlačiti po potrebi te stotine metara LED zida kako bi se stvorilo impresivno iskustvo za navijače.

LED zid je dizajniran kako bi otvarao pogled na grad ispod, a smješten je 45 kilometara od glavnog grada Rijada. Qiddiya Investment Company (QIC) u potpunom je vlasništvu države Saudijske Arabije, odnosno Fonda za javna ulaganja kojim upravlja sam Bin Salman te je vlasnik i engleskog premijerligaša Newcastlea.

Ono što je zanimljivo, jeste da će stadion postati novi trajni dom za velikane tamošnjeg nogometa, Al Nassr i Al Hilal, koji su u posljednjih godinu dana doveli brojne zvijezde.