Govor mržnje

Izraelski fudbaler Antalyaspora Sagiv Jehezkel, koji je priveden nakon što je tokom utakmice turske Super lige "proslavio" dajući podršku Izraelu, a u kontekstu izraelskih napada na Gazu, oslobođen je na slobodu nakon saslušanja u tužilaštvu, javlja Anadolija.

U tužilaštvu u Antaliji završeno je saslušanje izraelskog fudbalera koji je rano jutros priveden u istrazi. Nakon saslušanja, Jehezkel je oslobođen.

Krilni igrač Antalyaspora Jehezkel je prethodno isključen iz sastava turskog fudbalskog kluba zbog svoje pro-izraelske proslave gola u remiju protiv Trabzonspore u nedjelju.

Zamgenik predsjednik i glasnogovornik turskog kluba Evren Alkan rekao je da advokati Antalyaspora rade na raskidu Jehezkelovog ugovora.

U ovom slučaju, protiv Trabzonspore, Jehezkel je podijelio poruku solidarnosti s Izraelom podižući ruku u zavojima. Poruka se odnosi na napad palestinske grupe otpora Hamasa 7. oktobra i 100 dana izraelskog napada na Gazu. Zavoj ima Davidovu zvijezdu koja simbolizira židovski identitet.

Oglasio se i turski ministar pravde Yilmaz Tunc navodeći da je istraga pokrenuta "zbog fudbalerovog ružnog postupka kojim je podržao izraelski masakr u Gazi nakon što je postigao cilj, zbog poticanja javnosti na mržnju i neprijateljstvo".

Fudbalska federacija Turke osudila je Jehezkelovo "potpuno neprihvatljivo ponašanje", a protiv odgovornih je pokrenuta disciplinska istraga.

U ovom slučaju, istanbulski klub Basaksehir pokrenuo je disciplinsku istragu protiv izraelskog fudbalera Edena Karzeva zbog sličnih poruka na društvenim mrežama.

Anadolija