OTKRIVA L'EQUIPE

Nekadašnji trener Paris Saint Germaina Christophe Galtier suočen je sa novim rasističkim i islamofobnim optužbama.

Deset dana prije početka suđenja francuskom treneru, situacija se znatno pogoršala budući da su se protiv njega okrenuli i njegovi bivši saradnici.

Njegov bivši pomoćnik Frederico Gioria je istakao da je Galtier imao rasističke komentare prema dvojici Alžiraca Hichamu Boudaouiju i Youcefu Atalu te ih je zvao "prljavim momcima" i kasnije je naglašavao da su "najgori Alžirci".

Kako piše ugledni L'Equipe, bivši sportski direktor Nice Julien Fournier je otkrio da mu je Galtier u martu 2022. godine predao spisak nogometaša koje želi isključiti iz ekipe.

Ta lista je uključivala isključivo arapske nogometaše kao i muslimane te tamnopute igrače francuskog sastava. Pored svega, kada mu je sportski direktor predložio dovođenje turskog nogometaša u klub, on mu je jasno odgovorio.

"Julien, još uvijek ne razumiješ, ne trebaju mi crnci i Arapi u ekipi", navodno je sportskom direktoru odgovorio Galtier.

Dolazak Billala Brahimija u Nicu u januaru 2022. godine je naljutio trenera koji je nakon saznanja da je nogometaš iz Alžira potpisao ugovor, navodno "ispalio":

"Još jedan musliman, ja neću više biti ovdje, dosta mi je", navodno je rekao Galtier.

Među onima koji su pozvani da svjedoče je i bivši defanzivac Barcelone Jean-Clair Todibo koga je Galtier, prema navodima L'Equipea, tjerao da prekine post tokom mjeseca Ramazana, a također je opisan kao ekstremista jer je nosio tradicionalnu odjeću.

Inače, Galtier je trenutno trener katarskog Al Duhaila gdje se protivio dovođenju Islama Slimanija u ljeto 2021. godine. Prema videoanalitičaru kluba Hachimu Ali Mbaeu, klub je trebao angažovati alžirskog napadača, ali ga je Galtier odbio jer bi Slimani morao odsustvovati mjesec dana dok bi igrao Afrički Kup nacija u Kamerunu u januaru 2022. godine.

Ali Mbae je otkrio da je Galtier dvojicu tamnoputih nogometaša Saint-Etiennea Harolda Moukoudija i Mickaela Nadea opisao kao "dva King Konga".

Osim toga, Slimaneov post u mjesecu Ramazanu u aprilu je također predstavljao problem za trenera te na kraju on nije angažovan.