COPA LIBERTADORES

Nogometaši Fluminensea su postali prvaci Južne Amerike nakon što su u finalu Copa Libertadoresa pobijedili Bocu Juniorse rezultatom 2:1 nakon produžetaka.

Susret na kultnoj Maracani je opravdao očekivanja, te smo vidjeli spektakularan duel.

Fluminense je poveo u 36. minuti kada je Keno asistirao Germanu Cani za 1:0, a taj rezultat je bio na semaforu sve do 72. minute kada je desni bek Luis Advincula poravnao rezultat na 1:1.

Susret je otišao u produžetke, a u 99. minuti Keno je upisao novu asistenciju, ovaj put za Johna Kennedyja koji je pogodio za vodstvo Fluminensea rezultatom 2:1.

No, tu nije bio kraj uzbuđenjima jer je samo dvije minute kasnije Kennedy isključen, te je Boca Juniors imala prednost igrača više.
No, brojčano stanje na terenu je poravnato u sedmoj minuti sudijske nadoknade prvog produžetka kada je isključen Frank Fabra, a do kraja utakmice nije bilo pogodaka, te je Fluminense osvojio svoju prvu titulu osvajača Copa Libertadoresa, dok je Boca ostala na šest.

Legendarni lijevi bek Marcelo je na ovaj način kompletirao podvig kakav samo rijetki igrači ostvare tokom karijere - postao je klupski prvak Evrope i Južne Amerike. Ovo mu je bio 28. trofej u klupskoj karijeri, te 29. ukupno.

Zanimljivo, Fluminense je nastavio dominaciju brazilskih ekipa u Copa Libertadoresu s obzirom da su u posljednje četiri godine po dva puta najbolji bili Flamengo i Palmeiras.