Zbog PDV-a

Cristiano Ronaldo svoj imidž je pretvorio u milionsko carstvo, ulagao je u različite poslove, a jedan od njih mogao bi mu donijeti probleme.

Portugalac u Španiji, Portugalu i Italiji posjeduje nekoliko klinika za transplantaciju kose. El Confidencial piše da je Ronaldova kompanija Insparya Medical Clinic pod istragom zbog izdavanja računa bez PDV-a u razdoblju od 2019. do 2021. godine.

Iz kompanije se brane da je alopecija bolest i da su medicinske usluge dijagnostike, prevencije i liječenja izuzete od poreza, iako špansko ministarstvo finansija smatra da se te transplantacije isključivo "u estetske svrhe" i da kao takve moraju sadržavati 21 posto PDV-a.

Na čelu kompanije je Ronaldova izabranica Georgina Rodriguez.

Iz klinike su najavili da će slučaj prepustiti svojim advokatima uz tvrdnju da su poštivali sve važeće zakone koji se tiču porezne, radne, zdravstvene, regulatorne i bilo koje druge prirode.

U izvještaju iz juna 2022. poreznici su nastojali dokazati da su ti tretmani bili "čisto estetski", zbog čega su posjetili urede kompanije u Madridu kako bi pogledali fotografije različitih klijenata.

Inspektori su i posjedu bankovnih izvoda s osam računa kompanije, a od Ronaldove kompanije zatražili su da opravda gotovinske isplate, troškove u hotelima, fakture u kojima se ne pojavljuje PDV...

Faktor