SUSPENDOVAN 7 MJESECI

Veznjak Juventusa Nicolo Fagioli suspendovan je sedam mjeseci zbog aktivnog i nedozvoljenog učestvovanja u klađenju, a sada je priznao da je u velikim dugovima i da je zbog toga dobivao prijetnje.

Fagioli je priznao krivicu, a koja je naknadno i potvrđena. Službena kazna iznosi 12 mjeseci zabrane, a pet mjeseci od toga uključuje terapiju zbog ovisnosti o kockanju.

U iskazu koji je dao federalnom tužiocu mladi italijanski nogometaš je opisao kladioničarski pakao kroz koji je prolazio.

"Na početku, nogometaš, koji ima mnogo slobodnog vremena na kraju doživi uzbuđenje kockanja kako bi prevazišao dosadu. Kako vrijeme prolazi, to postaje opsesija", rekao je veznjak Juventusa, te nastavio:

"Najgori period bio je između marta i aprila 2023. godine. Na utakmici Sassuolo - Juventus napravio sam grešku i zamijenjen sam. Kada sam izašao plakao sam zbog dugova, a ne zbog izmjene. U septembru 2022. dug je iznosio 250.000 eura, a onda je porastao na 2,7 miliona" otkrio je 22-godišnji igrač.

Fagioli je pozajmljivao novac od saigrača kako bi vratio dugove.
"U jednom trenutku više nisam mogao da podignem novac sa svog bankovnog računa koji je kontrolisala moja majka, pa sam počeo da tražim novac od svojih prijatelja, koji nisu znali šta se dešava. Dužan sam po 40.000 eura Gattiju i Dragušinu. Rekao sam im da mi novac treba za kupovinu satova kojima sam izmirivao dugove. U Milanu sam kupio neke vrijedne rolekse. Ponekad sam satove isporučivao sam, ponekad su vlasnici kladioničarskih platformi dolazili da ih preuzmu od zlatara", priznao je.

Kako je dug rastao, stizale su i prijetnje, te se našao u teškoj situaciji.

"Nisam spavao noću. Što je vrijeme više prolazilo, dug me je opsjedao. Povećavao se i razmišljao sam samo o kockanju. Prijetili su da će mi polomiti noge. Bilo je toliko duga da čak i kad dobijem opkladu ne uzmem ništa, samo bi se umanjio iznos novca koji još uvijek dugujem", rekao je igrač Juventusa.

Na kraju, priznao je da ga je tadašnji veznjak Sandro Tonali uveo u svijet kocke, preporučivši mu ilegalne sajtove za klađenje.

Prema pisanju italijanskih medija ovo je samo početak velikog kladioničarskog skandal. Više od 40 italijanskih nogometaša uključeno je u istragu, uključujući i dvije velike zvijezde reprezentacije Sandra Tonalija (Newcastle) i Nicola Zaniola (Aston Villa).