Makedonski nogomet suočava se sa još jednim nepredviđenim problemom. Teren najvećeg stadiona "Toše Proeski" je u očajnom stanju, a Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) zabranila je na njemu odigravanje utakmica.

Zbog greške izvođača radova, trava je u očajnom stanju i potreban je novi travnjak, tako da nijedan tim neće moći igrati na najvećem makedonskom stadionu do početka septembra.

Zbog toga će utakmica 3. pretkola Konferencijske lige između Struge Trim Luma i Swift Hesperangea biti premještena u Trening kamp Nogometnog saveza Makedonije.



Kako piše portal gol.mk, to je veliki problem i za prvoligaše iz Skoplja, Vardar i Rabotnički, koji svoje domaće utakmice igraju na pomenutom stadionu, kao i za reprezentaciju Sjeverne Makedonije koja 9. septembra treba dočekati Italiju u okviru kvalifikacija za EP.

Inače, "Toše Proeski" Arena je do nedavno bio najmoderniji stadion u regionu koji ispunjava kriterije UEFA 4 kategorije, a može primiti 33.000 gledatelja.

Ukupni troškovi izgradnje za sve radnje vezane za stadion u periodu 2008. – 2013. dostigli su preko 60 miliona eura.



O kakvom se stadionu radi, najbolje govori podatak da je 2017. godine bio domaćin UEFA Superkupa između Real Madrida i Manchester Uniteda.

U međuvremenu, izgrađena je i Opus Arena u Osijeku kapaciteta 13.003 gledatelja, a koji je sa pratećim kampom koštao 65 miliona eura.