PROBLEM

International Football Association Board (IBAF), tijelo zaduženo za izmjenu pravila nogometne igre, razgovarat će o velikim promjenama kada je u pitanju trajanje utakmica, a nakon brojnih žalbi da ovaj sport ima problem s gubitkom vremena aktivne igre.

Britanski Times navodi da će se na sastanku razmatrati tri prijedloga i da je svaki od njih, ukoliko se usvoji i primjeni, isključivo namijenjen poboljšanju kvaliteta nogometa.

Prvi prijedlog je da se vrijeme sudijske nadoknade drastično poveća, kao što je to bio slučaj na Svjetskom prvenstvu u Kataru gdje su sudijske nadoknade trajalo i po 10 minuta, drugi je da se poboljšaju sadašnja pravila i treći je, a onaj koji privlači najviše pažnje, da se vrijeme zaustavlja kada lopta nije u igri.

O tome je govorio i bivši Arsenalov funkcioner, a danas ambasador engleskog Premiershipa David Dein.

"Ne kažem da se vrijeme treba zaustavljati u svakom trenutku, ali bi se to trebalo raditi kod golova, izmjena, penala, povreda i VAR-a", rekao je on.

Kako se dalje navodi, sigurno je da će jedna od ove tri mogućnosti biti usvojena, a do njene implementacije mora proći najmanje dvije godine.

Britanski mediji pišu da je broj minuta "čiste aktivne igre" u konstantnom padu iz sezone u sezonu, a da se, primjera radi, u Engleskoj igra tek 56 posto ukupnog vremena utakmice.