U čast legendi

Brazilski fudbalski klub Santos iz Sao Paula otkrio je planove o trajnom povlačenju dresa s brojem 10, koji je tokom svoje karijere nosio legendarni Pele.

Veliki broj brazilskih medija objavio je da su Peleove kćerke, nakon njegove smrti, uputile zahtjev klubu da više niko ne nosi dres Santosa s brojem 10.

- Predložit ćemo to Upravnom odboru. Za tako nešto postoji procedura, potrebno je da se sastanu članovi odbora i to odobra - izjavio je predsjednik Santosa Andres Rueda pa dodao:

- U međuvremenu, u siječnju ćemo privremeno ukinuti korištenje dresa s brojem 10, nadajući se da će naš odbor tu odluku pretvoriti u trajno rješenje. Već je i prije postojala takva inicijativa, ali su mnogi mislili da se Peleu na bolji način odaje počast time što njegovu "desetku" i dalje koristimo - dodao je Rueda.

Trenutno u Santosu taj broj na svojim leđima nosi venecuelanski napadač Yeferson Soteldo.

Pele je za Santos igrao od 1956. do 1974., a klub je proglasio sedam dana žalosti, nakon što je u četvrtak objavljeno da je legendarni trostruki svjetski prvak s reprezentacijom Brazila preminuo u dobi od 82 godine.

Faktor