S KAPETANSKOM TRAKOM

Nakon Svjetskog prvenstva u Katru imat ćemo šestoricu nogometaša koji su čak pet puta nastupili na Mundijalu.

Mnogo se toga već spominjalo o tome da će Cristiano Ronaldo i Lionel Messi na Svjetskom prvenstvu u Katru upisati svoje pete nastupe na najvećem nogometnom natjecanju.

Dosad su to napravila trojica

Pridružit će se tamo društvu koje zasad čine trojica, Meksikanci Antonio Carbajal (nastupio na SP od 1950. do 1966) i Rafael Marquez (od 2002. do 2018.) te njemačka legenda Lothar Matthäus (1982. do 1998.). 

No, zajedno s njima tom će se društvu pridružiti još jedan nogometaš, i to treći Meksikanac među šestoricom. U pitanju je Andres Guardado, 36-godišnji kapetan svoje reprezentacije.

Sedmi na vječnoj ljestvici

Ovaj veznjak Betisa prvi put je nastupio 2006. u Njemačkoj, kad je započeo utakmicu osmine finala protiv Njemačke, no morao ju je napustiti zbog ozljede. 2010. u Južnoafričkoj Republici igrao je nešto više, no ne koliko se očekivalo, a 2014. u Brazilu napokon je postao neupitan član udarne postave. To je zadržao i za SP 2018. u Rusiji, kad je preuzeo i ulogu kapetana. Meksiko je sva četiri puta eliminiran u osmini finala prvenstva.

Guardada se očekuje u prvom sastavu momčadi Meksika, koja se nalazi u skupini s Argentinom, Saudijskom Arabijom i Poljskom, koja će im biti prvi protivnik.

Guardado je dosad za Meksiko odigrao 178 utakmica i postigao 28 pogodaka, čime se nalazi na sedmom mjestu vječne ljestvice reprezentativnih nastupa nogometaša. Odigra li sve tri utakmice u skupini, prestići će šestog Sergija Ramosa.

Zanimljivo, na svoj peti SP odlazi još jedan Meksikanac, vratar Guillermo Ochoa, no na prva dva on nije upisao nastup.