NEVJEROVATNA NAJAVA

Madridski AS otkriva senzacionalnu vijest. UEFA će uskoro finale Lige prvaka, dakle utakmicu za naslov prvaka Europe, prebaciti s tog kontinenta na drugi. Navedeni izvor piše kako su u Nyonu uvjereni da je sazrelo vrijeme za ono što je UEFA-in predsjednik Aleksander Čeferin govorio prije par godina:

Navijačima to nije problem
- Moramo razgovarati o tome. Možda je to dobra ideja za budućnost. Za navijače neće biti problema. Sada već putuju iz Portugala u Azerbejdžan, što je ista udaljenost kao let iz Evrope do New Yorka. - As navodi da će ti navijački letovi izgledno biti za dvije godine jer UEFA ozbiljno razmatra da finale Lige prvaka 2024. s planiranog Wembleyja preseli u New York.

To bi bila savršena uvertira za SP koji 2026. organiziraju SAD, Meksiko i Kanada. Drugi proklamirani razlog je što je nogomet u Americi popularniji nego ikad, a u MLS više ne dolaze samo europske ili latinoameričke zvijezde na kraju karijere.

Italijani i Španci su probili led
Naravno, o onom najvažnijem razlogu UEFA ne govori niti neslužbeno, ali je samorazumljiv; odigravanje najatraktivnije utakmice klupskog nogometa na svijetu u New Yorku donijelo bi Europskoj nogometnoj uniji ogromnu zaradu.

Očekuje se dakle donošenje revolucionarne odluke o odigravanju utakmice za naslov prvaka Evrope otprilike šest hiljade kilometara daleko od Europe. Do sada europski velikani utakmice ili u zadnje vrijeme Španci turnire nacionalnih superkupova igrali su u arapskom svijetu ili na Dalekom istoku. Naravno, zbog velike zarade koju takve revije nose, ali utakmice za trofeje u euro-kupovima nisu se još igrale van Evrope.