PRIJELAZNI ROK

Skupština Barcelone je glasala za prodaju 25 posto TV prava i 49,9 posto prava na klupski brend, što bi katalonskom gigantu trebalo da donese oko 700.000.000 eura. Ne momentalno, ali svakako bi dio novca bio uplaćen odmah i predstavljao neophodnu finansijsku injekciju uzdrmanom katalonskom divu.

Deko na pregovorima
Pozitivan stav na prijedloge predsjednika Đoana Laporte (Joan) znači i da će uskoro biti omogućena novčana sredstva za pojačanja u igračkom kadru. Prije svega bit će ozvaničeni uveliko dogovoreni dolasci slobodnih igrača Franka Kesija iz Milana i Andreasa Kristensena iz Čelzija, a potom se očekuje Robert Levandovski iz Bajerna (vidjet ćemo za koje obeštećenje, trenutno se spominje oko 40.000.000 eura), pa još neki igrači sa Ćavijeve liste želja.

Prvo ime na toj listi je ostanak Usmana Dembelea, međutim, ukoliko Francuz ipak ode u Čelzi, kao zamjena u Barcelonu bi mogao Lidsov Rafinja. Menadžer brazilskog reprezentativca je bivši fudbaler Katalonaca - Deko, što nagovještava da pregovori ne bi trebalo da budu previše komplikovani, ali je po pisanju "Mundo Deportiva" 25-godišnji krilni napadač počeo da gubi strpljenje. Zbog interesovanja Barcelone Rafinja je stopirao sve druge pregovore i kao primarano označio dolazak na Kamp Nou.

Ipak, osim uspostavljenog kontakta sa njegovim menadžerom ništa konkretnije nije se dogodilo, pa je odlučio da pošalje Deka u Barcelonu kako bi znao na čemu je, piše katalonski list, navodeći da će se Portugalac narednih dana vratiti u grad u kojem je proveo lijepe trenutke svoje igračke karijere (osvojena Liga šampiona 2006, dvije Primere...).

Obeštećenje 40 miliona eura
Rasplet ove situacije čeka i nekoliko engleskih klubova. Čelzi vidi Rafinju kao B rješenje ukoliko Dembele ostane u Barceloni, Liverpul ga želi umjesto Manea koji ide u Bajern, a Arsenal bi također da pojača napad dovođenjem odličnog Brazilca. Jedini smiren u cijeloj situaciji, znajući da će profitirati, jeste Lids.

Procjenjuje se da će za Rafinjin transfer biti potrebno oko 40.000.000 eura, što je značajno više nego kada ga je klub sa Eland rouda oktobra 2020. doveo iz Rena. Tada je obeštećenje iznosilo 18.600.000 eura.

Tokom igranja u Premijer ligi Brazilac je u 66 nastupa postigao 17 i asistirao za 11 golova. Evropsku karijeru po dolasku iz Avaija započeo je u Vitoriji Gimaraeš, a igrao je i za Sporting Lisabon.