Teniska legenda

Rafael Nadal će se vratiti na ATP takmičenje po prvi put od januara kada bude igrao protiv Flavia Cobollija na Barcelona Openu sljedeće sedmice.

Dvadesetdvorostruki osvajač Grand slam turnira igrao je samo jednom, u revijalnom meču, otkako je osjetio pogoršanje povrede kuka tokom poraza u četvrtfinalu od Jordana Thompsona na Brisbane Openu.

Nadal, koji puni 38 godina u junu, tražit će povratak kako bi se pripremio za osvajanje rekordne 15. titule na Rolan Garosu - koji se održava od 20. maja do 9. juna.

Turnir je također ojačan povratkom Nadalovog sunarodnika Carlosa Alcaraza, trećeg igrača svijeta, koji je odustao od ovosedmičnog Monte Carlo Mastersa zbog povrede desne ruke.

Za razliku od Nadala, koji ima pozivnicu za divlju kartu, dvostruki uzastopni šampion Barcelone dobija prolaz u prvoj rundi zbog svog statusa nosioca.
  Nadal se smiješio kada se pojavio na konferenciji za novinare u subotu zajedno s organizatorima i vidjevši svoje ime u žrijebu.

Nadal nikada nije igrao protiv 63. rangiranog Cobollija, koji je 16 godina mlađi. Ako ga prođe, suočiće se s težim zadatkom protiv Australijanca Alexa De Minaura u drugom kolu.

Postoji mogućnost napetog polufinalnog susreta s Alcarazom na centralnom terenu koji sada nosi Nadalovo ime nakon njegovih 12 pobjeda na turniru.
  Objavljen je video rano popodne koji prikazuje Nadala kako trenira, izgleda da se lako kreće i nanosi poraz od 6-1 Rusu Andreyu Rublevu.

Nadal je propustio gotovo cijelu sezonu 2023. zbog povrede i ove sezone je igrao samo na Brisbane Internationalu.

Povreda u Brisbaneu dovela je do njegovog povlačenja s Australian Opena kao i Doha i Indian Wellsa, gdje je prvo planirao da se vrati.
  Njegov jedini nastup nakon Brisbanea bio je u revijalnom meču protiv Alcaraza u Las Vegasu u martu gdje su posmatrači primijetili neugodnost u njegovom leđima.

S obzirom na to da je ovo potencijalno Nadalova posljednja godina na turneji, on će biti očajan da ne izgubi više vremena pripremajući se za Rolan Garos, piše France 24.