KO ĆE VODITI KLUB

Suočen s potencijalnim sankcijama ruski milijarder Roman Abramovič sinoć je saopćio kako prepušta upravljenje Chelseajem klupskoj dobrotvornoj fondaciji što je iznenadilo svijet sporta.

Iako je bilo jasno da će se ruska invazija na Ukrajinu odraziti i na Chelsea, kojeg već 19 godina kao vlasnik vodi milijarder Roman Abramovič, nisu mnogi očekivali da će tako brzo donijeti veliku odluku.

Odlazak je možda nagovijestio i trener Chelseaja Thomas Tuchel koji je jučer ujutro poručio da se rat u Ukrajini odrazio i na psihološko stanje igrača koji nisu mislima na terenu. Nekoliko sati kasnije stigla je Abramovičeva konačna odluka.

"Tokom mog skoro 20-godišnjeg upravljanja Chelseajem uvijek sam smatrao da je moja uloga da budem čuvar kluba i da omogućim uspjehe koliko god je to moguće, kao i da postavimo osnove za dobru budućnost i da imamo pozitivnu ulogu u zajednici", naveo je Abramovič sinoć u saopćenju za javnost.

No, mnogo je upitnika iznad cijele situacije. Javnost se pita zbog čega je ruski milijarder donio ovu odluku i u kakvim rukama ostaje Chelsea. Navijači su zabrinuti za budućnost ekipe koju je Abramovič doveo dva puta do trona Evrope.

Abramovič je ovu veliku odluku donio jer se suočava s potencijalnim sankcijama i zbog toga što trpi veliki politički pritisak javnosti koji dolazi kao rezultat njegovih veza s Vladimirom Putinom.

No, zanimljivo je kome je ostavio u ruke vođenje Chelseaja. U pitanju je dobrotvorna organizacija Chelseaja, koja je tehnički odvojena kompanija od kluba.

Ipak, postoje ljudi koji su zaposleni i u Chelseaju i u Chelseajevoj dobrotvornoj fondaciji. U pitanju su predsjednik Bruce Buck, direktor finansija Paul Ramos i menadžerica fondacije Emma Hayes.

Praktično, Abramovič i dalje ostaje "vlasnik" kluba preko holdinga Fordstam LTD i preko njega može ulagati novac u klub ukoliko to ne bude definisano eventualnim sankcijama.

Ipak, ruski milijarder više ne kontrolira vođenje i donoštenje odluka kada su u pitanju poslovanje i operacije. Odluke vezane za nogometni teren i sportski segment ostaju u rukama direktorice Marine Granovskaje i tehničkog direktora Petra Čeha.

Bitno je naglasiti da Chelsea nije na prodaju i ostaje u rukama Chelseajeve dobrotvorne fondacije. Još uvijek niko ne može nagovijestiti do kada će ova situacija trajati niti kada bi se Abramovič formalno mogao vratiti na kormilo slavnog londonskog kluba.

Abramovič je ovu odluku donio kako bi zaštitio klub. Ukoliko bi se suočio sa sankcijama, to se ne bi odrazilo na Chelsea i klub bi mogao funkcionisati kao što je to bilo i do danas.