Prijateljska fudbalska utakmica Švicarska-Kosovo zakazana je za 29. mart i biće odigrana na stadionu "Lecigrund" u Cirihu, a švicarski reprezentativac, porijeklom Albanac sa Kosova Granit Xhaka smatra da će to biti praznik fudbala, prenosi Koha.

"Ovo je veoma prijateljska utakmica između dvije prijateljske zemlje. Biće to praznik u Cirihu", rekao je Xhaka.

Utakmicu između Švicarske i Kosova, veliki švicarski list "Blick" opisao je kao "bratski duel" i poseban za Granita Xhaku i Xherdana Shaqirija, još jednog Albanca u redovima Švicarske.

Očekuje se da će 29. marta na stadion Lecigrund stići veliki broj Albanaca, kako onih iz Švicarske koji pokazuju veliko interesovanje za meč, tako i onih koji žive u okolnim zemljama.

Kako piše Koha, Xhaka je zahvalan Švicarskoj, zemlji u kojoj je rođen, ali naglašava da mu je krv sa Kosova. Kaže da za praznike redovno posjećuje Kosovo.

"Za mene je to meč sa posebnim i zajedničkim emocijama. Ja imam Kosovo u svom DNK, dok je Švicarska mjesto gdje sam se rodio i izgradio fudbalsku karijeru. Švicarska je dala mnogo za mene i moju porodicu, ali svi znaju moj i doprinos moje porodice Kosovu i Albancima", rekao je Xhaka, koji trenutno igra za londonski Arsenal.

Koha navodi da Xhaka s vremena na vrijeme je pomaže oko rekvizita nekim fudbalskim klubovima na Kosovu. Igrao je i na stadionu "Fadil Vokrri" u Prištini svojevremeno.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore