Engleski prvak

Engleski prvak Manchester City ostvario je rekordne prihode za sezonu 2020/21., iako je veći dio sezone igrao bez navijača na stadionu zbog pandemije.

Građani su zabilježili ukupan prihod od 569.8 miliona funti za godinu koja je završila 30. juna, objavio je klub u godišnjem izvještaju a prenosi Hina.

Dosadašnji rekordni prihod Cityja je iznosio 535.2 miliona funti zabilježen u 2018/19., u posljednjoj kompletnoj sezoni prije izbijanja pandemije.

To je treći put u posljednjih pet sezona da su probili granicu od 500 miliona funti, a dodajmo i kako su zabilježili dobit od 2.4 miliona funti.

- COVID-19 nas nije zaustavio, a mi smo nastavili rasti i razvijati nove ideje. Nadamo se da će izazovi povezani s pandemijom iz posljednje dvije sezone i dalje jenjavati - rekao je izvršni direktor Ferran Soriano.

Prihodi kluba na dan utakmica pali su za 98 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali to je nadoknađeno drugim prihodima, prije svega od emitiranja koji su porasli za 56 posto u odnosu na prethodnu godinu na 297 miliona funti.

Komercijalni prihod porastao je za 10 posto na 271.7 miliona funti zahvaljujući novim partnerima kao što su Cadbury i AxiTrader.

City je prošle sezone osvojio naslov engleskog prvaka i Liga kupa, stigao je i do finala Lige prvaka, te polufinala FA kupa.

Fena