PRIJE PET GODINA

Žrijeb parova osmine finala Lige prvaka jučer je bio najvažnija tema u svijetu sporta, a propust UEFA-e tokom izvlačenja rivala nikada se ranije nije dogodio.

Prvobitni žrijeb parova osmine finala poništen je nakon što su se desila dva velika propusta. Prvo su izvučeni Manchester United i Villarreal, iako su igrali u istoj grupi, a onda kuglica Crvenih đavola nije bila u "bubnju" dok se tražio rival Atletico Madrida, iako je trebala biti tu.

Naravno, mnogi su osuli "paljbu" na UEFA-u i poručili da je to samo dokaz da žrijeb nije relevantan te da se on može namjestiti.

O tome je govorio i bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, čije riječi danas dobijaju na "težini".

"Naravno da je moguće namjestiti žrijeb, samo je potrebno nekako označiti kuglice. Recimo, zagrijati ih ili ohladiti. To nije postojalo na FIFA-inim žrijebovima, ali sam prisustvovao na evropskom nivou gdje se to desilo", rekao je Blatter u izjavi za La Nacion prije tačno pet godina.

Bivši predsjednik FIFA-e objasnio je način na koji se kuglice obilježe.

"Prije početka žrijeba kuglice se stave u frižider. To je jednostavna tehnika da odredite koje su kuglice hladne i već kada ih dodirnete, znate o kome se radi", dodao je Blatter.

Naravno, ova izjava postala je hit na internetu nakon što se dogodio skandal. Nakon što je UEFA priznala svoju grešku, žrijeb parova osmine finala je ponovljen.