OBORIO I JEDAN REKORD

Karim Benzema je na Puškaš Areni u susretu Francuske i Portugala postigao gol za svoju reprezentaciju nakon dugog vremenskog perioda.

Francuska i Portugal su remizirali 2:2, a oba gola za Francuze postigao je Benzema.

Posljednji put kada je Benzema bio strijelac za svoj državni tim prije sinoćnje utakmice jeste utakmica protiv Armenije u Nici odigrana 8. oktobra 2015. godine. Tada je postigao dva gola u samo dvije minute, a Francuska je na kraju pobijedila 4:0.

Nakon te utakmice je Karim igrao još dva puta za Francuske 2015. godine, a potom je odsustvovao čak šest godina, a razlog je poznati slučaj "Valbuena".

No, selektor Didier Deschamps ga je ponovo pozvao ove godine, a prije Evropskog prvenstva je igrao prijateljske utakmice protiv Velsa, kada je promašio penal te protiv Bugarske.

Na Euru je nastupo protiv Njemačke i Mađarske, a u trećoj utakmici odigranoj protiv Portugala je daod va gola. Time je postao najstariji francuski nogometaš koji je pogodio više od jednom na svjetskom ili evropskom prvenstvu. Benzema je rekord ostvario s 33 godine i 186 dana, čime je nadmašio legendarnog Zinedinea Zidanea. Popularni Zizou je postigao dva gola protiv Engleske 2004. godine kada je imao 31 godinu i 356 dana.

Benzema je pogodio za Francusku nakon pet godina, osam mjeseci i 15 dana. Skupio je 86 nastupa i 29 golova.