EURO 2020

Susretu na rimskom stadionu prethodila je spektakulna ceremonija otvaranja.

Utakmicom između domaćina Italije i selekcije Turske na Olimpijskom stadionu u Rimu, kojoj je prethodila spektakularna ceremonija otvorenja, u petak je počelo 16. Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se trebalo održati u ljeto prošle godine, ali je prolongirano zbog pandemije korona virusa.

Italija je takmičenje počela odlično, pobjedom od 3:0.

Prvi pogodak na turniru bio je autogol turskog beka Meriha Demirala u 53. minuti, a na 2:0 je povećao Ciro Immobile u 66. minuti. Lorenzo Insigne je u 79. minuti postavio konačnih 3:0.

Na tribinama 15.500 gledalaca

Italija je tako ostala neporažena i u 28. utakmici u nizu, dok su Turci izgubili i po osmi put zaredom u prvoj utakmici na velikim natjecanjima.

Dvoboj na stadionu Olimpico pratilo je 15.500 gledatelja.

U ovoj skupini A u subotu igraju Švicarska i Wales.

Utakmici je prethodila spektakularna ceremonija otvorenja uz impresivan umjetnički performans i vatromet, koji je nagrađen aplauzom navijača, javila je Anadolija.

Na početku svečane ceremonije na Olimpijskom stadionu u Rimu pojavili su se legendarni italijanski fudbaleri Francesco Totti i Alessandro Nesta.

Takmičenje će trajati mjesec, a finalni susret zakazan je za 11. juli na londonskom Wembleyju (EPA)
Na ceremoniji su nastupili talijanski tenor Andrea Bocelli izvedbom pjesme “Nessun Dorma” iz Puccinijeve opere “Turandot”, a onda su na scenu “virtualno” izašli Bono i The Edge iz grupe U2 uz DJ-a Martina Garrixa i izveli službenu himnu Eura “We Are The People”.

Takmičenje će trajati mjesec, a finalni susret zakazan je za 11. juli na londonskom Wembleyju.

Prvenstvo u 11 gradova

Naslov evropskog šampiona branit će Portugal ponovo predvođen jednim od najboljih fudbalera svih vremena Cristianom Ronaldom, koji je, uprkos činjenici da je napunio 36 godina, imao odličnu individualnu sezonu u dresu Juventusa.

EURO 2020 bit će drugi turnir na kojem će nastupiti 24 reprezentacije.

Ovogodišnji EURO će imati i dva debitanta, a riječ je o reprezentacijama Sjeverne Makedonije i Finske.

Bit će to i prvo Evropsko prvenstvo čije će se utakmice igrati u čak 11 različitih gradova i država. Čast da ugoste najbolje evropske fudbalere imat će London (Velika Britanija), Rim (Italija), Minhen (Njemačka), Baku (Azerbedžan), Sankt Petersburg (Rusija), Budimpešta (Mađarska), Sevilla (Španija), Bukurešt (Rumunija), Amsterdam (Holandija), Glasgow (Škotska) i Kopenhagen (Danska).